optički trik

Na cestama u susjedstvu pojavile se zelene trake: Jeste li znali koja je njihova uloga?

U slovenskom selu Potoki, pokraj Jesenica, dio ceste na kojoj ne postoji nogostup pobojan je zelenom bojom

Zelena traka

 N1 screenshot

Direkcija za infrastrukturu Slovenije odlučila se na ovakav potez kako bi se povećala sigurnost pješaka koji se kreću tom cestom. U općini se nadaju da je ovo posljednji korak prije kompletne renovacije ove dionice, piše N1.

U Jesenicama ima dosta naselja u kojima nema nogostupa za pješake duž glavnih cesta, navodi N1 Slovenija.

Jedan takav primer je u selu Potoki pokraj Jesenica, gdje mještani već dugo godina ukazuju na isto. Brojni školarci idu tom cestom do autobusne stanice.

Ta magistralna cesta, kojom upravlja slovenska Direkcija za infrastrukturu, nedavno je pobojana, a na terenu je korišten i novi dizajn podnih oznaka, kojima žele smanjiti brzinu kretanja vozača i tako povećati sigurnost pješaka. Prostor između razdjelnih linija je pobojan zelenom bojom, kako bi se privukla pažnja vozača koji se voze regionalnom cestom od Jesenica prema Lešću ili u suprotnom smjeru.

“Na osnovu skrivenih mjerenja brzine evidentirano je da između 60 i 70 posto svih vozača ne poštuje propisano ograničenje brzine od 60 kilometara na sat“, kažu u Direkciji za infrastrukturu o razlozima za ovaj potez.

Normalne ceste su široke oko osam metara, a novom implementacijom zelenog pojasa na sredini dvije prometne trake širina je smanjena na nešto manje od šest metara, navodi N1 Slovenija uz video.

Ovakva prometna rješenja s optičkim sužavanjem kolnika se u Sloveniji koriste već duže. Mjeru je usvojila Direkcija za infrastrukturu iz projekta EU “predvidljive ceste”, kao primjer dobre prakse u EU-u.

U Direkciji očekuju da će ovim postići bolje rezultate i da će više vozača poštovati ograničenja brzine, što bi zauzvrat značilo i poboljšanje sigurnosti prometa za sve sudionike.

“Shvaćajući psihologiju vožnje i optičko suženje kolnika, očekuje se da će se brzine na ovoj dionici smanjiti. Ovo će biti procijenjeno ponovnim prikrivenim mjerenjem brzine na ovoj dionici“, navode iz Direkcije.

Direkcija je za sada uvela razdjelnu traku sa zelenim poljem na 16 dionica cesti kojima upravlja, navodi N1 Slovenija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:01