DRAGULJ U KRUNI

Najbrži i najskuplji Mercedes ikad: Pogledajte kako nastaje AMG One u britanskom Coventryju

Fascinantni automobil proizvode ručno, namjeravaju proizvesti 275 primjeraka, a isporuke će početi krajem ove godine

Mercedes AMG One

 Mercedes-AMG

Mercedes-AMG je službeno započeo serijsku proizvodnju svojeg hiperautomobila One koji ima motor iz Formule 1. Namjeravaju proizvesti 275 primjeraka, a prve isporuke kupcima će uslijediti krajem ove godine.

Fascinantni automobil proizvode ručno u tvornici u britanskom Coventryju.

image

Mercedes AMG One

Mercedes-AMG

Mercedes je tom prilikom opisao kako izgleda proizvodni proces. Proizvodnja automobila počinje sastavljanjem monocoque konstrukcije od karbonskih vlakana te izgradnjom kompletne karbonske karoserije oko toga.

Nakon što se Mercedesovi stručnjaci uvjere da su površine od karbona savršene, a svi dijelovi idealno pristaju jedan uz drugog, dijelovi karoserije se uklanjaju i ručno lakiraju u jednu od brojnih boja koje kupci mogu odabrati.

Nakon toga slijedi ugradnja motora, 1,6-litrenog V6 iz Formule 1 i četiri električna motora. Svi pogonski strojevi su prethodno testirani u Brixworthu gdje se proizvode motori za One ali i za bolide Formule 1.

image

Mercedes AMG One

Mercedes-AMG

Nakon sklapanja čitavog automobila svaki primjerak ide na testni poligon gdje njegova svojstva provjerava tvornički testni vozač.

Ako je sve u redu automobil se isporučuje u sjedište Mercedes-AMG-a u njemački gradić Affalterbach u blizini Stuttgarta. Tamo se organiziraju sve isporuke gotovog Onea kupcima.

- Mercedes AMG ONE je najambiciozniji projekt kojeg smo se ikada prihvatili. Ovo je još jedan vrhunac u uspješnom strateškom razvoju u smjeru elektrificirane budućnosti sportskih automobila.

image

Mercedes AMG One

Mercedes-AMG

Proizvodnja ove ekskluzivne i male serije je zaista jedinstven izazov za nas, rekao je glavni menadžer Mercedes-AMG GmbH-a, Philipp Schiemer,

Ukupna snaga automobila je zapanjujućih 1063 KS, a motor se vrti na čak 11.000 okretaja u minuti. Automobil do 100 km/h ubrza za samo 2,9 sekundi, za sedam je već na 200 km/h, a za 15,6 sekundi hvata i 300 km/h. Maksimalna brzina je 352 km/h.

image

Mercedes AMG One

Mercedes-AMG
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:08