F1 TEHNOLOGIJA

AMG One: Pogledajte Kako zvuči i kako vozi najbrži Mercedes u povijesti od 2,3 milijuna eura

Sirovi i glasni zvuk jednostavno impresionira i nikada ne bist pomislili da dolazi iz malog motora obujma samo 1,6 litara

Mercedes AMG ONE

 youtube screenshot

Mercedes je priredio prve testne vožnje svojeg AMG One za zainteresirane kupce i probrane novinare. Na YouTubeu je osvanu video s tog događaja na kojem stručnjak iz Mercedesa detaljno pokazuje automobil, objašnjava njegove funkcije, tehničke detalje, a može se čuti i zvuk automobila.

Nevjerojatni automobil najavljivan je i razvijan od 2017. godine, a službeno je predstavljen prije dva mjeseca. Kao i Formula 1, bolid koristi V6 motor obujma samo 1,6 litara, a tu je i čak četiri elektromotora.

Ukupna snaga je zapanjujućih 1063 KS, više od bolida F1. Da bi motor bio trajniji ali i zbog ispunjavanja ekoloških standarda i korištenja normalnog benzina, maksimalni broj okretaja motora je s oko 18.000 smanjen na još uvijek zapanjujućih 11.000.

Automobil do 100 km/h ubrza za samo 2,9 sekundi, za sedam je već na 200 km/h, a za 15,6 sekundi hvata i 300 km/h. Maksimalna brzina je 352 km/h.

Ove brojke baš i nisu među najboljima na svijetu no Mercedesu to i nije bio cilj. Oni su namjeravali razviti automobil koji s nogu obara svojim voznim osobinama na stazi. Stoga se pazilo na svaki detalj.

U videu stručnjak iz Mercedesa objašnjava kako je sjedalo automobila fiksirano kao u Formuli 1 i da se umjesto toga mogu namještati papučice i volan. Volan koji ima oblik onoga u Formuli 1 i prepun je tipki i funkcija. Nakon toga stručnjak "pali" automobil i auto je spreman za vožnju no kao u drugim hibridima nema nikakvog zvuka.

U nastavku Mercedesov inženjer objašnjava sve programe vožnje. Kada prebaci na Race način pali se motor i buka u unutrašnjosti postaje tako glasna da se ne može normalno razgovarati unatoč tome što radi samo u "leru". Sirovi i glasni zvuk jednostavno impresionira i nikada ne biste pomislili da dolazi iz tako malog motora.

U ostatku videa stručnjak iz Mercedesa objašnjava kako se skidaju poklopci motora, pokazuje motor, ovjes i jedinstveni ispušni sustav koji je Mercedes razvio kako bi motor F1 prilagodio na aktualne ekološke standarde. Ni točenje goriva nije na ovom autu normalno. Kako bi se otvorio spremnik potrebno je prvo napraviti dekompresiju spremnika.

Pred kraj videa može se vidjeti kako iz automobila izlaze sofisticirana prednja krilca i veliki stražnji spojler koja služe za bolje prianjanje na cesti te se još jednom pali motor što proizvodi neodoljivu zvučnu kulisu.

Mercedes je bez sumnje napravio automobil koji će ući u legendu, među najistaknutije aute svih vremena. No razvojni put je bio vrlo težak i kompliciran. Prije nekoliko mjeseci je izvršni direktor Mercedes-Benza Ola Källenius priznao da nije zadovoljan odlukom o proizvodnji AMG One hiperautomobila, rekavši da je nadzorni odbor proizvođača automobila "morao biti pijan kada je donio tu odluku".

Mercedes će proizvesti samo 275 AMG Onea, a početna cijena će im iznositi oko 2,3 milijuna eura bez poreza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:40