AKTUALNO

Coulthard ocijenio Mercedes AMG One! ‘Ponovno se osjećam kao vozač Grand Prixa!‘

Hibridni pogon AMG One-a izveden je iz F1 i koristi 1,6-litreni V6 s turbopunjačem i četiri elektromotora koji postižu snagu od 1014 KS
Mercedes AMG Project One
 Mercedes-AMG

Od svjetske premijere AMG-ovog Project One-a u prototipnom obliku prošlo je više od četiri godine, a proizvodna verzija još uvijek se čeka. Naime, serijski AMG One trebao bi biti predstavljen ove godine, a bivši vozač F1 David Coulthard naručio je hiperautomobil s ograničenom serijskom proizvodnjom.

image
Mercedes AMG Project One
Mercedes-AMG

Coulthard je dobio priliku testirati pretprodukcijski prototip hiperautomobila, nakon čega je dao svoje mišljenje o dinamici vožnje. ‘Upravo ste me vratili 12 godina unatrag. Ponovno se osjećam kao vozač Grand Prixa. Ne morate napustiti ovaj planet da biste doživjeli iskustvo izvan ovog svijeta‘, rekao je Coulthard, ne pokušavajući sakriti oduševljenje.

Hibridni pogon AMG One-a izveden je iz F1 i koristi 1,6-litreni V6 s turbopunjačem i četiri elektromotora koji postižu kombiniranu snagu od 1014 KS (746 kW). Međutim, glasine su da će proizvodna verzija stvarati više od 1216 KS (895 kW). U planu je samo 275 primjeraka, no većina ih već ima svoje vlasnike, koji su izdvojili 2,72 milijuna dolara (17,4 milijuna kuna).

image
Mercedes AMG Project One
Mercedes-AMG

Prvi vozač Formule 1 koji je sjeo za volan AMG Project One-a je Lewis Hamilton, koji je sudjelovao u razvoju 2019. godine. ‘Poput metka je. Nevjerojatan je – brzina za koju je sposoban...‘, rekao je Hamilton.

image
Mercedes AMG Project One i Lewis Hamilton
Mercedes-AMG

Osim Project One-a, Coulthard trenutno čeka i isporuku Aston Martina Valkyrie, koji se smatra izravnim suparnikom. Jedina osoba na svijetu koja je trenutno vozila oba hiperautomobila je Tobias Moers, bivši šef AMG-a i trenutni izvršni direktor Aston Martina Lagonde, koji je, možda pristrano, više nahvalio Valkyrie.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 15:21