SUPERBATERIJA

Najmoćnija baterija stiže iz Japana: ‘Iduća generacija električnih auta imat će doseg od 1000 km‘!

Kritičari optužuju Toyotu da ovom najavom samo želi smanjiti zabrinutost svojih dioničara

Tvornica Toyote (ilustracija)

 Charles Robertson/Alamy/Profimedia

Toyota je upravo otkrila planove za novu generaciju baterija za električna vozila koje bi trebale napraviti veliku revoluciju na tržištu. Japanska marka naime, namjerava proizvesti baterije koje će ponuditi doseg vožnje na struju od 1000 kilometara!

‘Superbaterija‘ bi trebala biti spremna 2026. godine kada bi trebala započeti implementacija u nove generacije njihovih električnih vozila.

Japanski proizvođač automobila kaže da ubrzava razvoj i cilja na masovnu proizvodnju od 2027. godine, ciljajući na ‘20 posto veći doseg i 10-minutno brzo punjenje‘.

image

Tvornica Toyote (ilustracija)

FRANCOIS LO PRESTI/AFP/Profimedia

Verzija viših performansi je također u fazi istraživanja i razvoja, a Toyota kaže da bi trebala pružiti 50 posto veći doseg, što sugerira da bi autonomija trebala biti veća od 1000 kilometara.

No, ne dijele svi Toyotino uzbuđenje.

East Peterson-Trujillo, aktivistkinja za čista vozila Public Citizen‘s Climate Teama, izjavila je za Electrek:

‘Proizvođači automobila bez jasne strategije su u problemima. Toyotina najava da planira započeti s prodajom napredne tehnologije baterija u električnim vozilima dugog dometa od 2027. godine jasan je pokušaj da umanji zabrinutost svojih dioničara.

image

Toyotina tvornica motora (ilustracija)

Toyota

Dok se Toyota ne prestane baviti s budućnošću elektrificiranih vozila i ne posveti isključivo ponudi vozila sa 100-postotnom nultom emisijom štetnih plinova, dioničari bi trebali ostati skeptični‘ - zaključuje Peterson-Trujillo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 21:47