dok traje sezona

Vožnja električnim autom duplo skuplja nego s dizelašem: ELEN podigao cijene punjenja na autocestama

Na brzim punjačima nazivne snage iznad 50 kWh cijena je skočila s 0,66 eura/kWh na 0,85 eura/kWh

ELEN punjač

 CROPIX

Ako imate električni automobil i korisnici ste ELEN punionica onda je i vama sigurno na e-mail ovih dana stigla informacija o novim cijenama punjenja električne energije na njihovim punionicama. Možda ste novi cjenik vidjeli na njihovim internet stranicama, no u svakom slučaju vijesti nisu dobre jer su se cijene povećale.

Naime, lanac postaja za punjenje električnih vozila podiže cijene punjenja tijekom turističke sezone od 1. lipnja do 30. rujna za oko 25 posto i to tamo gdje je najfrekventnije i najpraktičnije ako ste na putu - na autocestama..

Konkretno, na priključcima nazivne snage do 22,1 kW nova je cijena 0,45 eura/kWh (ranije 0,36 eura/kWh), na priključcima nazivne snage od 22,2 kW do 50 kW cijena je s 0,46 eura/kWh porasla na 0,62 eura/kWh, dok je na brzim punjačima nazivne snage iznad 50 kWh cijena skočila s 0,66 eura/kWh na 0,85 eura/kWh.

U praksi korištenja električnog automobila najbolje je dopunjavati energiju na najbržem punjaču jer je i vrijeme čekanja najkraće, što je dobrodošlo ako ste na putu na ili s odmora, međutim to će sada biti i daleko najskuplje.

Jednostavnom računicom i brojkom prosječne potrošnje od oko 20 kWh koliko troši prosječan električni auto na autocesti dolazimo do podatka da će 100 kilometara vožnje autocestom vlasnika EV-a stajati 17 eura.

S druge strane, vlasnike automobila s benzinskim motorom koji troši prosječno 6 litara na autocesti sa srednjom cijenom benzina Eurosuper 95 od 1,32 eura, ispada da ih 100 kilometara na autocesti stoji 7,92 eura. Vozače automobila pokretanih dizelom pak, s prosječnom cijenom dizela od 1,24 eura, vožnja 100 kilometara autocestom stoji 7,44 eura (računamo s istom potrošnjom kao kod benzinca od 6 litara). Zaključak: za novac za koji vlasnici električnih automobila nakon korištenja brzog punjača mogu prijeći 100 kilometara, vlasnici benzinaca mogu prijeći oko 160 kilometara, a dizelaša još i više - do 200 km.

image

Elen cjenik

elen
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:14