bio je umoran

Njemačka policija jurila Teslu 15 minuta Autobahnom: Vozač uključio Autopilot i zaspao

Vozači u Njemačkoj zakonski ne mogu koristiti značajke potpuno autonomne vožnje i moraju stalno imati kontrolu nad vozilima

Tesla, ilustracija

 Alamy/Profimedia

Prometni službenici u Bavarskoj nedavno su imali muka s Teslom nakon što su je pokušali zaustaviti u sklopu rutinske kontrole, ali se ona nije zaustavila, unatoč tome što je policija signalizirala zaustavljanje.

Njemački vozač navodno je odlučio odspavati za upravljačem dok je putovao Autobahnom. Policija tvrdi da je vozač uključio značajku "Autopilot" svoje Tesle, zavalio se u sjedalo i zaspao dok je krstario A70 u blizini bavarskog grada Bamberga, javlja Sky News.

image

Tesla Model X

Tesla

Prometni službenici kažu da su pokušali zaustaviti vozilo radi prometne provjere, ali ono se nije zaustavljalo dobrih 15 minuta. U priopćenju je bavarska policija rekla: "Bilo je vidljivo da je vozilo držalo istu udaljenost od patrolnog automobila ispred od križanja Viereth-Trunstadt do čvorišta Bamberg-Hafen pri brzini od 110 kilometara na sat. Otkrili smo da je vozač zavaljen u sjedalu zatvorenih očiju i ruku pomaknutih s upravljača".

“To je pojačalo sumnju da je prepustio komande Autopilotu i zaspao". Nakon 15-ak minuta muškarac se napokon probudio i slijedio upute policije. Policija kaže da su kod 45-godišnjeg muškarca također pronašli uteg za volan - uređaj koji se koristi za oponašanje težine ruku na upravljaču. Bio je sakriven u prostoru za noge na stražnjoj strani.

image

Tesla unutrašnjost

Tesla

Policija je priopćila da je pokrenula istragu zbog kaznenog djela ugrožavanja prometa na cestama. Muškarac je bio prisiljen predati vozačku dozvolu dok se ne pojavi na sudu. Vozači osobnih automobila u Njemačkoj zakonski ne mogu koristiti značajke potpuno autonomne vožnje i moraju stalno imati kontrolu nad svojim vozilima.

U svibnju prošle godine njemački zakonodavci objavili su da su odobrili nova pravila za postavljanje okvira za automobile bez vozača u budućnosti, uključujući dopuštanje korištenja autonomnih autobusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2023 16:43