ČEŠKA KRSTARICA

Nova Škoda Superb stiže 2024. godine s elegantnim osvježenim izgledom: Evo svih detalja

Sudeći prema najavljenom, očekuje se blagi porast duljine i međuosovinskog razmaka i brdo tehnoloških novosti
2019 Škoda Superb
 Škoda

Škoda je svojom novom Octavijom i potpuno električnim SUV-om Enyaqom iV napravila ogroman korak, ali čini se kako kompanija nije zaboravila na svoju vodeću limuzinu/karavan – Superb. On ove godine slavi 20. rođendan, a nedavne špijunske fotografije četvrte generacije ukazuju na novi pristup dizajnu.

image
2019 Škoda Superb
Škoda

Češka limuzina i dalje će koristiti MQB modularnu platformu Volkswagen grupe. Međutim, sudeći prema fotografijama testnog automobila, primjećujemo blagi porast duljine i međuosovinskog razmaka. To je vjerojatno kako bi se model dodatno udaljio od Octavije, koja je također narasla u svojoj četvrtoj generaciji.

Unutrašnjost bi također trebala iskoristiti dodatnu duljinu najnovije generacije, kao i stražnji prevjes te krovna linija koja će zauzeti oblik coupea. Bočni profil bit će poboljšan snažnim pojedinačnim linijama ramena duž bokova, a iste je Škodin dizajner Petr Matusinec identificirao kao jedan od ključnih kriterija dizajna. Uz to, očekujemo jednu od najširih Škodinih rešetki ikada.

image
2019 Škoda Superb iV Combi
Škoda

Ono što će se dogoditi u kabini novog Superba moglo bi se nazvati revolucijom, jer su potvrđene značajke poput interakcije korisnika s kontrolama. Riječ je o kontroverznom području unutar VW Grupe, izazvano mješovitim reakcijama na sučelje Golfa 8. Izvršni direktor Škode, Thomas Schafer, navodi kako će sa Superbom doći do temeljitih revizija: 'Unutrašnjost automobila velik je korak naprijed. Koristit će naš novi korisnički jezik, kojeg će prvo dobiti Superb, a zatim Kodiaq'.

Što se tiče motora, novog Superba će pokretati posljednja generacija motora s unutarnjim izgaranjem VW Grupe – 2,0-litreni benzinski i dizelski motori kompatibilni s Euro 7 pravilima o emisiji štetnih plinova, koji će se uvesti 2025. godine. Tu je i nova plug-in hibridna varijanta, koju je Schafer nedavno potvrdio Auto Expressu.

image
2019 Škoda Superb Scout
Škoda

'Vidjet ćemo neke elemente iz Enyaqa, ali mislimo da moramo ostaviti neke tradicionalne kontrole, ne samo igrati se s najvećim zaslonom u industriji. Ako postoji jedna marka koja bi trebala biti funkcionalna, jasna i laka za korištenje, to smo mi'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:46