novosti

Novi Clio bi trebao dobiti i električnu verziju, Ali Renault 5 vjerojatno nikad termički motor

Sigurno je da Clio neće izgubiti motore s unutarnjim izgaranjem, a vjerojatno je da će dobiti i električnu verziju

Aktualni Renault Clio, ilustracija

 Renault

Renault trenutno ubrzano radi na razvoju nove generacije svojeg gradskog Clija koja bi mogla stići iduće godine. Sigurno je da automobil neće izgubiti motore s unutarnjim izgaranjem, a vjerojatno je da će dobiti i električnu verziju kako bi popunio ponudu malih električnih modela Renaulta. Električna verzija bit će moguća zbog fleksibilnosti Renaultove arhitekture.

image

AmpR Small platforma

Renault

Novi Clio u električnoj verziji koristit će varijaciju nove platforme AmpR Small, koja je temelj novog Renaulta 5 i budućeg Twinga te Renaulta 4, dok će verzija s klasičnim motorima nastaviti koristiti CMF-B arhitekturu koja je temelj aktualnog modela.

AmpR Small će se proizvoditi u tri veličine, srednja za modele 4 i 5, manja verzija za novu generaciju Twinga, a veća verzija za Clio.

image

AmpR Small platforma

Renault

Iako su platforme za električni i benzinski Clio različite, blisko su povezane i dijele otprilike 60 posto komponenti, između ostaloga strukturu ovjesa i dimenzije. To znači da mogu primiti istu karoseriju i stoga benzinski i električni Clio modeli mogu biti u osnovi identični, bez obzira na različite platforme.

Prema prvim glasinama, novi Clio izgledat će znatno drugačije od sadašnjeg modela. Očekuje se da će se dizajn uskladiti s onim novog Méganea i Scenica te Clio neće imati previše dizajnerske veze s retro modelima 4,5 i Twingo.

image

Aktualni Renault Clio, ilustracija

Renault

Clio bi trebao biti i minimalno duži i prostraniji od modela 5. Iako će ovi modeli biti vrlo slični po dimenzijama, Renault želi pružiti veći izbor kupcima električnih vozila te električna "Petica" neće biti zamjena za Clio.

S obzirom na to da će električni Clio dijeliti tehnologiju s modelom 5, ne bi trebao biti osjetno skuplji te bi mu cijena mogla biti nešto viša od 25.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 20:59