svjetska premijera

Povratak legende! U Ženevi predstavljen električni nasljednik kultnog Renaulta 5, objavljena i cijena

Donosimo sve detalje Renaultove zvijezde među gradskim električnim automobilima koju smo dugo čekali

Renault 5 E-Tech Electric

 Renault

Sigurno najveća zvijezda ovogodišnjeg, povratničkog izdanja Salona automobila u Ženevi novi je Renault 5 E-Tech Electric. Dugo očekivano predstavljanje serijske varijante nasljednika kultnog Renaultovog gradskog modela R5, sada u potpuno električnom izdanju, danas doživljava svjetsku premijeru.

Premda je set službenih fotografija još jučer "procurio" na internet, sada vam nakon premijere donosimo video i veliku fotogaleriju kao i sve dostupne informacije koje smo dobili na zatvorenoj prezentaciji za novinare koja je prethodila premijeri u Ženevi.

Već nakon prvog pogleda na novi Renault 5 E-Tech Electric jasno je kako serijski primjerak koji ćete moći kupiti u salonu zadržava formu zgodnog koncepta koji je titrao našu maštu još od prvog pokazivanja 2021. godine.

image

Renault 5 E-Tech Electric

Renault

Oduševljava činjenica da je tijekom dugog putovanja od koncepta do proizvodnog modela Renault izmijenio malo toga, te da "novi R5" predstavlja pravu atrakciju koja doista formom, linijama i detaljima podsjeća na čuveni original koji se u dvije generacije proizvodio od 1972. do 1996. godine.

Novi električni model koji se s dužinom od tek 3,92 metra smješta između Twinga i Clija, u Renaultu nazivaju "novim licem električne revolucije" koji sadrži sve kvalitete prethodnika nadaleko poznatog po svom avangardnom dizajnu, svestranosti i iskoristivosti.

image

Renault 5 E-Tech Electric

Renault

Renault 5 E-Tech Electric je, dakle, hrabar odgovor na društvene i ekološke izazove aktualnog vremena - energetsku održivost i mali ugljični otisak, kažu iz Renaulta.

Sa svojim dizajnom koji osvaja "na prvu", električnim pogonom i digitalnim značajkama osmišljenim za funkcionalnost i zabavu, ima sve što je potrebno za postavljanje novih standarda u gradskim automobilima u energetskoj tranziciji te s njim ujedno započinje nova faza marke u prihvaćanju elektrifikacije pod nazivom Renaulution.

"Neki proizvodi su čarobni. Ne trebaju vam beskrajne rasprave prije nego li tvrtka oživi automobil koji je ostavio tako sjajne uspomene i u njega ulije ogromnu količinu ljubavi. To je nešto što uvijek obećava za budućnost, jer su to prepoznali kupci. Mogu vidjeti ljubav koja je ušla u auto" - izjavio je Luca de Meo, izvršni direktor Grupe Renault kao svoje viđenje Renaulta 5 E-Tech Electric.

image

Renault 5 E-Tech Electric

Renault

Koncepcijski, uobičajeno je da se dizajn automobila obično prilagođava platformi na kojoj se gradi, međutim, u ovom slučaju inženjeri Renaulta su radili obrnuto, razvijajući platformu za dizajn, a riječ je o "AmpR Small", novoj Ampere platformi za električna vozila B-segmenta marke.

Prednosti: ravan pod, dugačak međuosovinski razmak od 2,54 metra, optimiziran unutarnji prostor, velik kapacitet prtljažnika od 326 litara, niže težište i ukupna masu manju od 1500 kg.

Ispod prednjeg poklopca nalazi se kompaktni elektromotor s Renaultovom tehnologijom sa zavojnicama u rotoru (SSM) po čemu je učinkovitiji od motora s permanentnim magnetima i ekološki prihvatljiviji jer ne koristi rijetke metale. Magneti su, naime, zamijenjeni bakrenim zavojnicama, a žice su raspoređene i usmjerene tako da izdrže centrifugalnu silu rotora.

image

Renault 5 TL 1975.

Renault

Motor je dostupan s tri snage i momenta: 110 kW i 245 Nm, 90 kW i 225 Nm, te 70 kW i 215 Nm. Slabiji od 90 kW i 70 kW dolaze uz bateriju od 40 kWh, a snažniji od 110 kW dolazi s baterijom od 52 kWh. S njim Renault 5 E-Tech electric ubrzava od 0 do 100 km/h za manje od 8 sekundi, a od 80 do 120 km/h za manje od 7 sekundi. Najveća brzina je pritom elektronski ograničena na 150 km/h.

image

Renault 5 E-Tech Electric

Renault

Nadalje, Renault 5 E-Tech Electric raspolaže litij-ionskim baterijama koje koriste tehnologiju NMC (Nikal Mangan Kobalt) za najbolju gustoću energije. Veća kapaciteta 52 kWh osigurava domet do 400 km, a manja od 40 kWh 300 km prema WLTP-u.

Konstrukcijski, baterija od 52 kWh u svom kućištu sadrži četiri velika modula, u usporedbi s 12 manjih modula kao kod modela Megane E-Tech Electric i Zoe. Ova pojednostavljena arhitektura donosi uštedu težine od 20 kg u usporedbi sa Zoe (oko 300 kg). U svakom od četiri modula sastavljeno je ukupno 46 ćelija, od kojih svaka teži oko 55 kg.

image

Renault 5 E-Tech Electric

Renault

Baterija od 40 kWh ima tri velika modula u istom kućištu. Svaki od ova tri modula uključuje 31 ćeliju povećane debljine, težine oko 240 kilograma.

Posebnost Renault 5 E-Tech Electric jest činjenica da će biti jedan od prvih malih velikoserijskih modela s novim dvosmjernim AC punjačem od 11 kW s V2L (vehicle-to-load) za spajanje uređaja na bateriju vozila i V2G (vehicle-to -grid) za vraćanje električne energije u mrežu i uštedu na kućnom punjenju.

U verzije s 110 kW i 90 kW ugrađuje se dvosmjerni AC punjač od 11 kW, verzija od 70 kW bit će opremljena konvencionalnim AC punjačem od 11 kW. S punjačem od 11 kW AC bateriji od 52 kWh trebat će 4 sata i 30 minuta da se napuni od 10 do 100 posto, a bateriji od 40 kWh trebat će sat vremena manje.

image

Renault 5 E-Tech Electric

Renault

Varijanta sa 110 kW ima DC utičnicu od 100 kW za punjenje baterije od 52 kWh za brzo punjenje istosmjernom strujom primjerice na autocesti. Pogonski sklop od 90 kW opremljen je DC utičnicom od 80 kW za punjenje baterije od 40 kWh. U oba slučaja bit će potrebno samo 30 minuta da se baterija napuni od 15 do 80 posto.

Automobil osim što izgledom podsjeća na originalni Renault 5 ima puno toga prilagođenog današnjici. Primjerice, rešetka ventilacijskog otvora na poklopcu motora originala sada je ponovno osmišljena u skladu s vremenom. Danas je to indikator napunjenosti u obliku simboličnog broja 5.

image

Renault 5 E-Tech Electric

Renault

Isto tako, primjerice aerodinamičke značajke kojih nije bilo kod originalnog Renaulta 5, a koje su danas bitne za optimalnu učinkovitost, poput aerodinamičnog stakla postavljenog preko stražnjih svjetala kako bi se optimizirao protok zraka, implementirane su kod novog modela.

Nadalje, emocije utkane u vanjski dizajn odražavaju se i u unutrašnjosti novog modela s velikim središnjim multimedijskim zaslonom od 10 inča osjetljivim na dodir sa svijetlim, tečnim sučeljem.

Grafički i zvučni dizajn sekvence dobrodošlice razvijen je u suradnji s glazbenim Institutom za glazbu i zvuk Ircam, te čuvenim skladateljem i pionirom elektroničke glazbe Jean-Michelom Jarreom. On je također razvio i VSP (Vehicle Sound for Pedestrians), vanjski zvuk koji Renault 5 E-Tech Electric emitira pri brzinama ispod 30 km/h kao upozorenje za pješake.

image

Renault 5 E-Tech Electric

Renault

Dodana je i nova generaciju OpenR Link sustava s ugrađenim Googleom, s više od 50 aplikacija i praktičnih usluga kao što je planer putovanja, a tu je i po prvi put u jednom Renaultu virtualni suputnik "Reno". Kao Avatar sa stvarnom osobnošću, Reno podržava i komunicira s vozačima Renaulta tijekom njihovog korisničkog iskustva, unutar i izvan automobila kojem možete postavljati pitanja, zakazivati punjenje...

Primjerice, kada se vozač približi vozilu, indikator punjenja u obliku broja 5 zasvijetli, ilustrirajući blisku interakciju između čovjeka i automobila, a još jedan primjer humanizirane interakcije je "pozdravna sekvenca" LED prednjih svjetala u obliku zjenice, koja ‘namiguju‘ vozaču.

image

Renault 5 E-Tech Electric

Renault

U Renaultu tvrde da će stvoreni osjećaj empatije kroz takvu tehnologiju ojačati emocionalnu vezu između korisnika i njegovog Renaulta 5 E-Tech Electric.

Sigurnost se piše velikim slovima: Renault 5 E-Tech Electric raspolaže nizom sustava za pomoć u vožnji (ADAS) iz modela viših klasa, uključujući inteligentni prilagodljivi tempomat, Active Driver Assist i tehnologiju automatizirane vožnje razine 2. Novi kočioni sustav One Box duplo smanjuje vrijeme reakcije kod automatskog kočenja, a Safety Coach sustav potiče vozača na sigurniju vožnju, uzimaju u obzir glavne pokazatelje rizika identificirane tijekom vožnje.

image

Renault 5 E-Tech Electric

Renault

Čini se da je Renault pripremio jako dobar i zreo manji i povoljniji električni automobil koji izgledom šarmira poput legendarnog prethodnika R5, što bi uz hrpu spomenutih tehnoloških pojedinosti trebalo istaći novi električni Renault na tržištu. Baš kao i cijena, jer bi 5 E-Tech Electric koji se proizvodi u Francuskoj, prema informacijama iz Renaulta, trebao stajati oko 25.000 eura za početni model.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 08:04