NA VISOKOJ NOZI

Novi monarh Ujedinjenog Kraljevstva ima pozamašnu kolekciju vozila: Evo što vozi Charles III.

U garažama kraljevskih dvorana krije se svašta - od starinskih limuzina pa do modernih sportskih automobila

Kolekcija automobila kralja Charlesa III.

Potpuno novi monarh Ujedinjenog Kraljevstva, Charles III., ima, kao i svaka kraljevska obitelj, kolekciju vozila na kojima bi mu svi mogli zavidjeti. Neke od modela je naslijedio nakon smrti njegove majke Elizabete II. U garažama kraljevskih dvorana krije se svašta - od starinskih limuzina i mrtvačkih kola pa do modernih sportskih automobila.

9. Rolls-Royce Silver Ghost

image

Rolls-Royce Silver Ghost

Rolls-Royce

Među glavnim automobilima Charlesa III. je dragulj u kruni svih vozila koje je upravo naslijedio. Riječ je, naravno, o Rolls-Royceu, najluksuznijoj britanskoj tvrtki i jednom od najuglednijih proizvođača na planeti. Konkretno, riječ je o Rolls-Royce Silver Ghostu koji datira iz 1924. godine i koji i pored toga postiže najveću brzinu od 130 km/h. Tračevi kažu da mu brojač kilometara pokazuje brojku od 900.000 kilometara, i dalje radi savršeno.

8. Aston Martin DB6 Volante

image

Aston Martin DB6 Volante

Aston Martin

Aston Martin je, bez dvojbe, još jedan od onih britanskih brendova koji jednostavno nije mogao nedostajati u kolekciji Charlesa III. Ovom prilikom riječ je o DB6, jednom od najpoželjnijih i najcjenjenijih klasika britanskog proizvođača koji je, naravno, najviše poznat po filmskoj sagi James Bonda.

Sportski automobil proizveden je krajem 1960-ih, a riječ je o kabrioletu (izvedba Volante). U mnogim prilikama vozila ga je i sama Elizabeta II. Diljem svijeta proizvedeno je nešto manje od 1800 jedinica.

7. Mercedes-Benz 600 Pullman Landaulet

image

Mercedes-Benz 600 Pullman Landaulet

Mercedes-Benz

Ovaj Mercedes-Benz jedan je od rijetkih ne-britanskih automobila u vlasništvu Charlesa III. Ipak, to ni najmanje ne znači da mu nedostaje luksuza i udobnosti, a britanskoj kruni pripada više od pola stoljeća.

Jedan od glavnih razloga za kupnju ovog njemačkog modela bile su parade, budući da ima vrlo upečatljiv imidž, a također se stražnja hauba može skinuti. Diljem svijeta proizvedeno je nešto više od 2000 primjeraka.

6. Bentley Bentayga

image

Bentley Bentayga

Bentley

Od svih britanskih automobila trenutno na tržištu, Bentley Bentayga je među najskupljim i najluksuznijim. Međutim, istinska čast Charlesa III. je imati prvi proizveden primjerak britanskog SUV-a.

Osim što je prostran i kvalitetan, također pokazuje izvanredne performanse, što nije iznenađujuće kad se u obzir uzme činjenica da ga pokreće 6,0-litreni W12 čija snaga prelazi 600 KS. Osim toga, ima okretni moment od 900 Nm i pogon na sva četiri kotača.

5. Bentley State

image

Bentley State

Bentley

Ovaj Bentley nazvan State također je oličenje luksuza na četiri kotača, ali je puno posebniji od prethodne Bentayge. Zašto? Pa zato što postoje samo dva primjerka na svijetu. I znate što? Oba pripadaju britanskoj kraljevskoj obitelji.

Riječ je o limuzini najveće moguće raskoši, koja ispod haube krije isti blok motora kao tadašnji Arnage R, 6,75-litreni V8 od 400 KS. Uz to, State je u potpunosti blindiran, uključujući limariju i prozore, a sposoban je potegnuti 210 km/h.

4. Jaguar Daimler V8

image

Jaguar Daimler V8

Jaguar

Jaguar je sljedeća britanska marka koja se pojavljuje u kolekciji automobila Carlosa III. I da, to je još jedan od modela koji je posebno modificiran za britansku kraljevsku obitelj, s raznim prostornim potrebama, ali i za prijevoz njihovog psa.

Riječ je o inačici s dugim međuosovinskim razmakom, opremljene, kao što joj ime kaže, V8 benzinskim motorom. Kupljena je i adaptirana početkom 2000-ih.

3. Lincoln Cosmopolitan

image

Lincoln Cosmopolitan

Lincoln

Još jedna anomalija u garaži Charlesa III. je Lincoln Continental, najviše zbog činjenice da se ne radi o vozilu britanskog proizvođača, jer je britanska kruna u tom smislu jako vezana za svoju zemlju i velika većina njihovih automobila dolazi s otoka.

Unatoč tome, imati ovu sjevernoameričku krstaricu u svojoj kolekciji veliki je luksuz. Cosmopolitan je proizveden 1949. godine u samo 10 primjeraka, a nagađa se da je riječ o poklonu Bijele kuće.

2. Land Rover Defender

image

Land Rover Defender

Land Rover

Marka Land Rover bila je omiljena kraljici Elizabeti II., pa ju je bilo uobičajeno vidjeti za volanom njenog Defendera. Naravno, u klasičnoj verziji, a ne u najnovijoj generaciji koja je predstavljena nedavno.

U svakom slučaju, s obzirom na privrženost koju je iskazala proizvođaču, Land Rover je ove godine razvio posebno izdanje za nju povodom proslave 75. obljetnice zapovijedanja britanskom krunom. U njemu će propisno uživati i Charles III.

1. McLaren Elizabeth II

image

McLaren Elizabeth II

McLaren

Posljednji od automobila Carlosa III također je jedno od najposebnijih nasljedstava njegove majke. Naime, McLaren je odlučio jednog od svojih modela nazvati po nedavno preminuloj kraljici, što znači da je riječ o vrlo posebnom izdanju.

Tako je McLaren preimenovao jednu jedinicu svoje Arture ovim imenom. Taj primjerak je završen u sivoj boji i ima simbol Elizabete II i 700 KS. Cijena mu je procijenjena na 200.000 eura (1,5 milijuna kuna), naravno, samo u slučaju da se kraljevska obitelj odluči za prodaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:13