poslovna prilika

Novi trend: Kako vam vlastiti parking ili garaža mogu donijeti zaradu od vlasnika električnih auta

Ovaj koncept ima potencijal da transformira način na koji razmišljamo o urbanom parkiranju

Parking s punjačem u domu, ilustracija

 Profimedia

U eri sve veće popularnosti električnih vozila diljem Europe, pojavljuje se inovativna poslovna prilika koja bi mogla značajno utjecati na tržište nekretnina: iznajmljivanje vlastitih parkirnih mjesta ili garaža opremljenih punionicama za električna vozila.

Takav koncept, iako još uvijek rijedak, postepeno postaje sve privlačniji, s potencijalom da transformira način na koji razmišljamo o urbanom parkiranju.

Recentna analiza španjolske tvrtke EDP Energía ukazuje da većina vlasnika električnih automobila preferira punjenje svojih vozila kod kuće, što je djelomično uvjtovano većim troškovima na javnim punjačima koji često pritom nisu ni baš svugdje dostupni.

image

Parking s punjačem u domu, ilustracija

Profimedia

Međutim, ovaj trend otvara vrata za vlasnike privatnih parkirnih mjesta i vlastitih garaža da iskoriste svoju imovinu, nudeći je na tržištu uz dodanu vrijednost - pristup privatnoj punionici.

Instalacija punionice u takvom domaćem okruženju može varirati po cijeni, ovisno o različitim faktorima kao što su odabir operatora i udaljenost od električne infrastrukture. Uz to, važno je uzeti u obzir i cijenu električne energije kako bi se izbjegli nepotrebni troškovi, pritom pažljivo birajući tarife koje nude povoljne uvjete za noćno punjenje, piše Auto Bild.

image

Parking s punjačem, ilustracija

Profimedia

Dakle, kako biste pružili uslugu punjenje vlasniku električnog automobila, a vaša je nekretnina s parkingom u blizini mjesta s velikim dnevnim migracijama ljudi i vozila (poslovne četvrti, trgovinski centri, centar grada) mogli biste zaraditi na ovaj način.

Kada je riječ o iznajmljivanju parkirnih mjesta s uključenom punionicom, ključno je odabrati najisplativiji način za maksimizaciju te dodatne vrijednosti.

image

Parking s punjačem u domu, ilustracija

Profimedia

Jedna od strategija može uključivati dogovor s najmoprimcem o nadoknadi troškova potrošene električne energije ili postavljanje fiksnog mjesečnog iznosa koji pokriva i najam i procijenjenu potrošnju energije. Alternativno, ugradnja zasebnog brojila može pružiti točan uvid u potrošnju, iako to sa sobom nosi dodatne početne troškove.

Potencijal zarade od iznajmljivanja parkirnih mjesta s punionicama varira ovisno o lokaciji, s većim cijenama u urbanim središtima. Pored toga, dodavanje usluge punjenja može povećati mjesečni najam za 10 do 15 eura, ovisno o dogovoru s najmoprimcem.

image

Parking s punjačem u domu, ilustracija

Profimedia

Za one koji žele ići korak dalje, postoji mogućnost kolaborativnog punjenja putem platformi koje omogućuju dijeljenje punionice s drugim vozačima. Ovaj model ne samo da pruža financijske koristi vlasniku punionice već i promiče održiviju urbanu mobilnost.

S obzirom na rastući trend električnih vozila i sve veću potrebu za pristupačnim punionicama, iznajmljivanje parkirnih mjesta s ugrađenim punionicama predstavlja atraktivan poslovni model s potencijalom za značajan rast u nadolazećim godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:00