SAMO ‘GUTA NOVAC‘

Ogromni gubici: Lucid je novi dokaz da su proizvođači električnih auta u problemima

Tvtka već godinama stvara ogromne gubitke i trenutno po prodanom automoblu gubi više od 300.000 dolara

Lucid Gravity

 Lucid Motors

Čini se da se tržište električnih vozila hladi, a to je na "svojoj koži" osjetio i razvijani Lucid, američka tvrtka koju mnogi smatraju potencijalnim velikim konkurentom Tesli. Električni startup je objavio rezultate za prvo tromjesečje 2024., a brojke su katastrofalne.

Zarada po dionici (zapravo gubici u ovom slučaju) pala je s očekivanih -0,25 centi na -0,30 centi, prihod je bio 172 milijuna dolara umjesto očekivanih 182 milijuna dolara. No ono što najviše pada u oči je gubitak koji je Lucid ostvario u prvom tromjesečju. On je iznosio 684 milijuna dolara! Ipak, nije sve tako loše, jer prošle godine u ovo doba Lucid je ima još veći gubitak, 780 milijuna dolara. Također su i osjetno porasli prihodi, 16 posto u odnosu na godinu ranije.

Unatoč tome što već godinama tvtka stvara ogromne gubitke, i što trenutno po prodanom automobilu gube više od 300.000 dolara, u Lucidu su prilično optimistični oko druge polovice ove godine. Tvrtka polaže svoje nade u nadolazeći SUV Gravity koji bi pomogao povećati prodaju i potaknuti rast.

Tvrtka je potvrdila da ove godine očekuje ukupnu proizvodnju od 9000 vozila. Iako ova brojka predstavlja povećanje u odnosu na prošlogodišnju proizvodnju, to je samo blagi porast u odnosu na konačnu proizvodnu brojku od 8428 vozila 2023. godine. Nakon objave rezultata dionice Lucida pale su za gotovo deset posto na burzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 00:18