AGRESIVNO PONAŠANJE

Osjećaju se ugroženo: ‘Mrzitelji električnih automobila su frustrirani i smatraju ih prijetnjom‘

Mnogi smatraju da je autoindustrija na udaru električnih vozila, a protiv nametnutog trenda bore se na razne načine

Punjenje automobila (ilustracija)

 Darko Tomas/CROPIX

Sve veći broj vlasnika električnih automobila žali se na vlasnike auta pokretanih motorima s unutarnjim izgaranjem koji namjerno blokiraju mjesta za punjenje električnih vozila.

Nedavna fotografija Nissana parkiranog na mjestu za punjenje izazvala je lavinu reakcija australske javnosti i psihologa koji su pokušali objasniti fenomen namjernog blokiranja mjesta za punjenje.

Ovakvo ponašanje ne samo da je bezobrazno, već je i protuzakonito u mnogim zemljama gdje postoje kazne za vozače ‘običnih automobila‘ koji parkiraju na tim mjestima.

No, što kažu psiholozi?

Dr. Kayleigh Young, psihologinja i direktorica Leap Psychology u Melbourneu kaže da je riječ o fenomenu ‘ocrnjivanja vlasnika i njihovih električnih vozila‘.

image

Punjenje automobila (ilustracija)

Zeljko Hajdinjak/CROPIX

‘Sve što dovodi u pitanje tradicionalne okvire može izazvati nelagodu među ljudima. Netko može pomisliti: električni auti već imaju hrpu pogodnosti, uskoro će dobiti posebna parkirališta, u što će se cijela priča razviti? Nekim ljudima je automobil dio njihovog identiteta i pojedinci se boje da će im biti oduzeta sposobnost izražavanja.

To ih jako frustrira i zato nove trendove smatraju prijetnjom‘.

Psiholog Max von Sabler, slaže se da je ovakvo ponašanje tipično za nekoga tko se osjeća ugroženo, ‘posebno ako pojedinac ima čvrsta uvjerenja o automobilskoj kulturi za koja smatra da je na udaru električnih vozila‘.

‘Takve prijetnje mogu navesti ljude da budu obrambeni ili agresivni u svom ponašanju. Također, ako dotična osoba radi na benzinskoj postaji, može postojati određeni strah i ljutnja prema električnim vozilima koji su objašnjivi zbog rizika gubitka posla‘, kaže dr. von Sabler, piše Drive.

image

Punjenje automobila (ilustracija)

Tomislav Kristo/CROPIX

‘Nema dvojbe da je diskurs o električnim vozilima jako ispolitiziran, što dodatno pogoršava odnose među ljudima. Za neke su automobili pokretani motorima s unutarnjim izgaranjem dio individualnog i kulturnog identiteta, a najezda električnih vozila može izazvati snažnu reakciju pojedinaca‘, zaključuje psiholog Sabler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 05:49