AKTUALNO

Osramoćeni bivši izvršni direktor Nissana Carlos Ghosn tužio japansku kompaniju za milijardu dolara

Osramoćeni bivši izvršni direktor Nissana optužio je Nissan za klevetu i lažiranje dokaza u tužbi podnesenoj u Libanonu

Carlos Ghosn

 Web Screenshot

Carlos Ghosn, bivši direktor Nissana koji je funkciju obnašao godinama prije nego što je izbjegao uhićenje, tuži svog bivšeg poslodavca za milijardu dolara.

Ghosn je 2018. optužen za financijske malverzacije u Japanu i držan je u kućnom pritvoru, ali je sljedeće godine pobjegao u Libanon, tvrdeći da su optužbe protiv njega bile dio plana šefova Nissana da zaustave Ghosnovo spajanje s Renaultom.

Za nekadašnjim zlatnim dečkom automobilske industrije još uvijek se traga zbog kaznenih prijava u Japanu, gdje je Nissan također pokrenuo građansku parnicu tražeći odštetu. Ali ovog je ljeta na libanonskom sudu Ghosn bio taj koji je optuživao i tražio odštetu.

image

Carlos Ghosn

Web Screenshot

Prema Auto Newsu, Ghosn je podnio tužbu Kasacijskom sudu u Libanonu u svibnju ove godine kojom optužuje Nissan, još dvije tvrtke i 12 pojedinaca za klevetu, lažiranje dokaza i druge zločine. 69-godišnjak želi 588 milijuna dolara izgubljene naknade i troškova, plus 500 milijuna dolara kaznenih mjera.

"Ozbiljne i osjetljive optužbe, iznesene protiv Ghosna, godinama će ostati u glavama ljudi", rekao je Ghosnov pravni tim u tužbi. “On će patiti od njih do kraja života, budući da imaju uporne i dugotrajne posljedice, čak i ako se temelje na pukoj sumnji”, nastavlja se.

image

Carlos Ghosn

Web Screenshot

Ghosn nije napustio svoju domovinu Libanon otkako je tamo pobjegao iz Japana. Pobjegao je spektakularno: kad se glazbeni sastav pakirao za odlazak iz Japana s nastupa, bivši šef Nissana sakrio se u jedan od većih kofera dizajniranih za držanje glazbenih instrumenata.

Ghosn je odveden u malu mjesnu zračnu luku gdje se ukrcao na privatni zrakoplov za Istanbul u Turskoj, prije nego što je prešao na drugi zrakoplov koji ga je odvezao u Libanon. Libanon neće izručiti Ghosna, pa je izbjegao zatvorsku kaznu, ali nisu svi uključeni bili te sreće. Otac i sin Michael i Peter Taylor osuđeni su na 24 i 20 mjeseci u Japanu jer su pomogli Ghosnu u bijegu nakon izručenja iz SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:26