NAJSKUPLJA IKAD

Ovaj Polski Fiat 126p "Peglica"upravo je prodan za nečuvenih 600.000 kuna! Postoji dobar razlog

Sav iznos od prodaje namijenjen je Zakladi Elizabeth Dole i njenoj kampanji Hidden Heroes

Peglica Toma Hanksa

 Bring A Trailer

U srpnju 2017. pisali smo o ljubavi američkog glumca Toma Hanksa prema Polskom Fiatu 126p, kultnoj "Peglici" koju je rado iskazivao na svom Instagram profilu fotografiravši se s raznim primjercima koje bi vidio na svom proputovanju Europom i o tome kako je na inicijativu poljske obožavateljice Monike Jaskólske dobio jedan primjerak na dar.

Podsjetimo, obožavateljica je organizirala kolektivno prikupljanje novca u svom gradu Bielsko-Biała u kojem se "Peglica" nekad proizvodila kako bi se nabavio jedan oldtimer primjerak. Građani su prikupili 8500 poljskih zlota, odnosno oko 15 tisuća kuna i kupili automobil.

image

Peglica Toma Hanksa

Bring A Trailer

Nakon toga, prošao je kroz proces restauracije u poljskim restauratorskim kućama BB Oldtimer Garage i Carlex Design, a dorade su uključivale prilagođenu unutrašnjost od kože i drveta, personalizirane bedževe i potpuno bijelu vanjštinu.

Inače, Peglicu pokreće dvocilindraš obujma 594 cc koji isporučuje solidnih 23 KS i uparen je s ručnim mjenjačem s četiri brzine. Kod Hanksovog primjerka su na 12 colne kotače montirane Debica Passio gume, ugrađeni su bijeli sigurnosni pojasevi, a tu je i oznaka "Bielsko-Biala za Toma Hanksa" na prtljažniku i unutar mjerača kilometara.

image

Peglica Toma Hanksa

Bring A Trailer

Na instrumentnoj ploči ispisan je jedan citat iz filma "Forest Gump" i oznaka unikatnosti 1/1, a glumac se i osobno potpisao na unutarnju stranu vozačevih vrata.vNa koncu, ispod stražnjeg stakla nalazi se crveni pas koji klima glavom u zavojima.

image

Peglica Toma Hanksa

Bring A Trailer

Automobil je avionom stigao u Los Angeles oduševljenom oskarovcu pa je snimio video u kojem se zahvalio Moniki i svima koji su se uključili u projekt, te donirao novac bolnici u kojoj je Jaskolska radila.

Sada nakon gotovo pet godina i prijeđenih tek 483 kilometra, Tom Hanks se odlučio za prodaju svog ljubimca iz 1974. putem platforme Bring A Trailer, a sav iznos je namijenjen Zakladi Elizabeth Dole i njenoj kampanji Hidden Heroes.

image

Peglica Toma Hanksa

Bring A Trailer

Nadmetanje za automobil je putem internet aukcije vrlo brzo doseglo nevjerojatne iznose i na koncu je upravo prodan najboljem ponuđaču za nevjerojatnih 83.500 ili gotovo 600.000 kuna što ga čini najskupljim Polskim Fiatom 126p ikad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:54