AKCIJA u AMERICI

Policija uhitila osumnjičene za krađu katalizatora i zaplijenila pola milijarde dolara imovine!

Ministarstvo pravosuđa je zaplijenilo imovinu vrijednu 545 milijuna dolara, uključujući nekretnine, bankovne račune i vozila

Uklanjanje katalizatora s vozila

 Profimedia

Krađa katalitičkih pretvarača raširena je u prigradskim područjima diljem Sjedinjenih Država jer su sirovine koje se koriste za njihovu proizvodnju jako skupe. Ali ima neke utjehe, budući da je Ministarstvo pravosuđa SAD-a upravo razbilo lanac krađe katalizatora širom zemlje, pri čemu su zaplijenjena sredstva u vrijednosti 545 milijuna dolara.

image

Krađa katalizatora

YouTube Screenshot

Lokalni, državni i savezni službenici za provođenje zakona pomogli su provesti uhićenja, pretrage i zapljene, koja su izvršena u Kaliforniji, New Jerseyju, Minnesoti, New Yorku i Virginiji. Ministarstvo pravosuđa kolektivno je zaplijenilo imovinu vrijednu pola milijarde dolara, uključujući nekretnine, bankovne račune i luksuzna vozila.

image

Uklanjanje katalizatora s vozila

Profimedia

Uhićena je 21 osoba u pet država: "Kriminalci su pritom zaradili stotine milijuna dolara - na leđima tisuća nevinih vlasnika automobila", rekao je direktor FBI-a Christopher Wray.

Vrijedni metali paladij, platina i rodij koji se nalaze u katalizatorima pomažu u zaustavljanju izlaska štetnih zagađivača iz ispušnih cijevi vozila. Katalizator se može ukrasti za manje od minute, a cijena ovih metala vrtoglavo raste - više od cijene zlata. Isto tako, nemaju jedinstvenu identifikaciju ili VIN podatke, što ih čini nemogućim pratiti. Iz tih razloga, oni su primamljiva meta za nekoga tko želi brzo i ilegalno zaraditi.

image

Katalizatori uklonjeni s vozila

Profimedia

Službena stranica Ministarstva pravosuđa SAD-a otkrila je imena optuženih, kao i druge podatke. Prema sudskim dokumentima, ukradeni katalizatori bi se ilegalno prodavali i slali DG Auto Parts LLC u New Jerseyju na "de-canning". De-canning je termin koji se daje za ekstrakciju metalnog praha visoke vrijednosti iz komponente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:44