CIJENE DO PLAFONA

Popravci novih auta sve su skuplji: Evo koliko stoji popravak električnih u odnosu na klasične

Mogu li električna vozila biti žrtveni jarci rastućih troškova popravka? Podaci sugeriraju da oni nisu jedini krivci

Razbijeni auto, ilustracija

 Profimedia

Troškovi popravaka novih automobila stalno rastu tijekom godina. Povećana složenost, nove komponente i trend prema ugradnji elemenata koji se ne popravljaju, znače da ćete, ako ste u problemu s novim automobilom, vjerojatno morati vi ili vaš osiguravatelj platiti više nego ikad da biste ga popravili.

Prosječni trošak popravka je u odnosu na 2018. godinu porastao do danas za čak 36 posto pšto ima posredni učinak na premije osiguranja. Prema Mitchellu, tvrtki koja prikazuje tablične podatke iz osiguranja i popravka automobila, stope osiguranja porasle su za 17 posto u posljednjih 12 mjeseci do svibnja u SAD, a ništa bolje nije ni na Starom kontinentu pa tako i Hrvatskoj.

image

Tesla test sudara

IIHS

Zašto je to tako? Naime - "moderna digitalna arhitektura toliko je napredna da dolazi do poremećaja sustava izvan točke udara", rekao je Ryan Mandell, direktor u Mitchellu, govoreći za The New York Times.

No unatoč raznim incidentima koji naglašavaju ponekad pretjerane cijene popravka za električna vozila, kao što je kada je Rivian R1T dobio procjenu popravka od 42.000 dolara za "sitnicu", stvarni podaci pričaju drugačiju priču. Zapravo, iako su prosječni troškovi popravka EV-a nakon nesreće doista viši, oni ipak nisu toliko izraženiji u odnosu na automobile s unutarnjim izgaranjem.

image

Proizvodnja Volva XC40 Recharge

Volvo

Mitchellovi rezultati pokazuju da popravak električnih vozila u prosjeku košta 2400 dolara više od vozila s unutarnjim izgaranjem nakon nesreće. Međutim, 75 posto električnih automobila koji su uključeni u nesreće klasificirani su kao luksuzni modeli koji su novi stajali između 40.000 i 110.000 dolara.

Popravak uobičajenijeg EV-a – poput Nissana – košta samo 800 dolara više od njegovog ekvivalenta s izgaranjem, dok su vozila premium segmenta otprilike jednaka u troškovima popravka. Iako će oštećena baterija i dalje povećati troškove popravka, proizvođači automobila rade na načinima da minimiziraju financijski teret takve zamjene.

image

Popravak Tesle

Web Screenshot

Primjerice, BMW-ova električna vozila omogućuju modularnu zamjenu baterijskih elemenata koji se identificiraju kao dio za zamjenu zahvaljujući senzorima sudara. GM razvija sličnu metodu kako bi zastupnicima omogućio zamjenu pojedinačnih baterijskih modula, a Ford Mustang Mach-E može zamijeniti sve komponente otvaranjem baterijske ladice...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:28