AKTUALNO

Posao cvate: Alfa Romeo udvostručila svoju prodaju u Europu u prvoj polovici ove godine

Europska tržišta s najboljim rezultatima iz godine u godinu bila su Italija (+131%), Francuska (+123%) i Njemačka (+116%)

Alfa Romeo Tonale, Stelvio i Giulia

 Alfa Romeo

Alfa Romeo polako se udaljava od dna prodajne jame, pokazujući respektabilan porast na europskim tržištima, barem u prvoj polovici 2023. Marka je prodala 100% više vozila u Europi u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, uz globalno povećanje od 57%.

Europska tržišta s najboljim rezultatima iz godine u godinu bila su Italija (+131%), Francuska (+123%) i Njemačka (+116%). Iako ti postoci zvuče impresivno, moramo napomenuti da je prema Car Sales Baseu Alfa Romeo prodao samo 13.095 automobila u prvoj polovici 2022., što je prilično malen broj za dostići.

image

Alfa Romeo Tonale

Alfa Romeo

Proizvođač automobila nije dao detaljne podatke o prodaji za svoju ponudu od tri modela koja trenutno uključuje novi i elektrificirani Tonale, uz nedavno redizajniranu Giuliu i Stelvio. Ne čudi da je uvođenje Tonalea povećalo prodajne brojke talijanske marke, budući da je popularnost segmenta kompaktnih SUV vozila u Europi na vrhuncu svih vremena.

Još jedna regija sa značajnom razlikom u odnosu na prošlu godinu je Bliski istok i Afrika, gdje je talijanski brend povećao prodaju za 173% u prvoj polovici 2023. Glavni pokretači toga bili su Turska (preko 1000%), Izrael (+40%) i Ujedinjeni Arapski Emirati (+37%). S druge strane, azijska tržišta ostala su stabilna, s iznimkom Kine koja je zabilježila rast od 94% u odnosu na prošlu godinu, uz porast prodaje Giulie od 35%.

image

Alfa Romeo Stelvio

Alfa Romeo

Alfa Romeo je namjerno izbjegao spomenuti svoje prodajne brojke u SAD-u, navodeći da je Tonale "upravo stigao u prodaju" i vraćajući razgovor u najnovijoj studiji JD Powera o početnoj kvaliteti gdje je zauzeo prvo mjesto među premium markama i treće mjesto u ukupnom poretku. Ipak, prodaja u SAD-u vjerojatno ne izgleda dobro, nakon pada od 27% zabilježenog u prvom kvartalu 2023.

image

Alfa Romeo Giulia

Alfa Romeo

Jean-Philippe Imparato, izvršni direktor Alfe Romeo, rekao je da je njihov cilj u 2023. postati "još bolji" od "iznimno pozitivne" prve polovice godine. Tvrtka je već potvrdila potpuno električni SUV 2024., nakon otkrivanja vodećeg superautomobila koje je zakazano za 30. kolovoza ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:56