NOVA KATEGORIJA

Prijedlog u Europskom parlamentu: ‘Vozači SUV modela moraju imati posebnu vozačku dozvolu‘

Dozvola B kategorije koja je trenutno potrebna za vožnju automobila i kombija ‘nije u potpunosti prikladna za najteže SUV modele‘

Vozačka dozvola (ilustracija)

 CROPIX

Francuska zastupnica u Europskom parlamentu Karima Delli želi uvesti novu vozačku dozvolu za vozače SUV vozila.

‘Takva vozila ne samo da zauzimaju više prostora i manje su energetski učinkovita, nego je i veća vjerojatnost da će biti izložena sudarima nego laki osobni automobili, s daleko ozbiljnijim posljedicama‘ - napisala je u svom izvješću.

Dozvola B kategorije koja je trenutno potrebna za vožnju automobila ‘nije u potpunosti prikladna za najteže osobne automobile‘, ustvrdila je Delli.

image
Shutterstock

Umjesto toga, ona predlaže novu vozačku dozvolu B+ kategorije koja bi se odnosila na automobile i kombije teže od 1,8 tona.

Vozači bi je mogli dobiti nakon dvogodišnjeg probnog roka na standardnoj dozvoli B kategorije, s navršenom 21. godinom.

To bi prisililo vozače popularnih teških SUV-ova kao što su Audi Q7, Volvo XC90 i BMW X5 da dobiju nove, ažurirane dozvole.

image

BMW X5 M

BMW

Delli je dodala da bi moglo biti izuzeća za profesionalne ili posebne svrhe, kao što su vozači Hitne pomoći.

Njezin prijedlog također uključuje sustav vozačkih dozvola temeljen na bodovima za cijelu EU koji bi pratio prometne prekršaje i poništavao ili suspendirao dozvole od određenog praga.

Takav sustav ima potencijal smanjiti broj nesreća i smrtnih slučajeva na našim cestama - piše Politico.

Ne postoji sustav za kaznene bodove i zabranu vožnje na razini cijele EU, iako je paket Komisije o sigurnosti na cestama iz ožujka uključivao prijedlog za diskvalifikaciju vozača za ozbiljne prekršaje na razini cijele EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:39