PROJEKCIJE JAPANACA

Pristup Toyote: Očekuju da će njihovi električni auti do 2030. u Americi činiti samo 15 posto

‘Vjerujemo da će ulaganje u mnoštvo različitih rješenja zapravo brže postići ugljičnu neutralnost širom svijeta‘ - Toyota
Toyota Hybrid
 Toyota

Iako većina proizvođača automobila žuri u proizvodnji novih EV-ova kako bi 'pratila tempo' elektrifikacije ukupne automobilske industrije, Toyota je oprezna po tom pitanju, zbog čega je kritizirana sa svih strana.

Međutim, kompanija je obrazložila i zašto je tako. Jednostavno, Toyota vjeruje da će se elektrifikacija odvijati znatno sporije, te da će do 2030. godine EV-ovi činiti samo 15 posto njihove američke prodaje.

Međutim, daleko veća očekivanja imaju od hibridnih i plug-in hibridnih vozila, za koje smatraju da će činiti više od pola ukupne američke prodaje do kraja ovog desetljeća.

Tek ako ove projekcije budućnosti propadnu, Toyota će se okrenuti EV-ovima, koji će u tom slučaju činiti '70 posto prodaje Toyote i Lexusa do kraja 2030. godine'. Očekivanja Toyote su ista i na globalnoj razini – od očekivanih osam milijuna prodanih automobila, samo će ih 25% (2 milijuna) biti električno (ili alternativnih pogonskih sklopova).

image
1997 Toyota RAV4 EV
Toyota

'Iako neki ljudi vjeruju da će koncentriranje resursa na jedno moguće rješenje brže postići cilj, vjerujemo da će ulaganje u mnoštvo različitih rješenja zapravo brže postići ugljičnu neutralnost širom svijeta', izjavioli su iz 'Toyota Motor North Americe', nakon izlaganja pomalo iznenađujućih projekcija.

Uz to, nauštrb kritika, Toyota je navela kako se trenutno na cesti vozi više električnih Toyota od svih ostalih EV-ova zajedno, prisjetivši se ekološkog putovanja koje je započelo 1997. godine s EV RAV4-om, a doseglo veliku brzinu predstavljanjem Priusa. Trenutno Toyota u SAD-u nudi 17 elektrificiranih modela, a na putu je još.

image
Toyota bZ4X (koncept)
Toyota

I zaista, Toyota nudi poveći asortiman električnih vozila. Početkom ove godine predstavljen je i koncept električnog crossovera bZ4X, kojeg ćemo u serijskom izdanju vidjeti sljedeće godine. Nakon predstavljanja, Toyota je najavila još 15 namjenskih EV-ova, od kojih će sedmero nositi bZ (Beyond Zero) značku.

'Naš pristup traži stabilno i značajno smanjenje ugljika svake godine dok ih infrastruktura za punjenje i troškovi EV-ova ne učine atraktivnijim i pristupačnijim izborom za sve potrošaće', navode iz Toyote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:18