NESTAŠICA ČIPOVA

Rekorder: U Japanu rabljeni Land Cruiser košta kao dva nova s dugim rokom isporuke

Bilo je slučajeva lokalnog porasta cijena rijetkih i popularnih automobila, ali nikad u tolikoj mjeri i to za Land Cruiser

2022. Toyota Land Cruiser

 Toyota

Cijene mnogih Toyotinih modela naglo rastu na japanskom tržištu rabljenih automobila zbog stalne borbe proizvođača automobila s globalnom nestašicom čipova.

Korišteni podaci o cijenama otkrivaju da je prosječna cijena Toyote Land Cruiser ZX iz 2022. dosegla 17,05 milijuna jena (914.000 kuna), što je više nego dvostruko skuplje od preporučene maloprodajne cijene novog automobila u Japanu, izvještava Nikkei Asia.

image

2022. Toyota Land Cruiser

Toyota

Nije samo Land Cruiser u takvoj situaciji. Srednja cijena rabljenog monovolumena Toyote Alphard u izvedbi Executive Lounge S skočila je na 8,25 milijuna jena (443.000 kuna), dok potpuno novi primjerak košta 7,75 milijuna jena (416.000 kuna).

Cijene nekih rabljenih Corolla Cross i Harriera također su zasjenile preporučene maloprodajne cijene.

image

2022. Toyota Land Cruiser

Toyota

“Bilo je slučajeva lokalnog porasta cijena rijetkih i popularnih automobila, ali nikad nisam vidio da se to dogodilo za toliko modela”, rekao je direktor grupe za prodaju rabljenih automobila Goodspeed, Yasuyuki Matsui.

image

2022. Toyota Land Cruiser

Toyota

Toyotine knjige narudžbi dramatično su narasle u Japanu. Podrazumijeva se da proizvođač automobila ima približno milijun narudžbi koje mora ispuniti samo u Japanu, što predstavlja trećinu njegove godišnje domaće proizvodnje.

To je dovelo do vremena čekanja od preko četiri godine za Land Cruiser i više od godinu dana za niz drugih SUV modela. Zbog toga, Toyota je obustavile daljnje narudžbe za Land Cruiser, Alphard i Harrier.

image

2022. Toyota Land Cruiser

Toyota

Nije samo domaća potražnja uzrok rasta cijena. Brojni modeli poput Harriera postaju sve popularniji na inozemnim tržištima, a prekomorski kupci pridonijeli su višim cijenama.

Osim toga, trgovci rabljenim automobilima često prodaju automobile drugim trgovcima. "Kupci koji izvoze bogatim kupcima u gospodarstvima u razvoju plaćaju visoke cijene", objašnjava jedan prodavač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:34