UMJETNA INTELIGENCIJA

Samovozeći auto blokirao pristup Hitnoj pomoći, čovjek preminuo u bolnici

Djelatnici Hitne pomoći pokušali su ručno preuzeti kontrolu nad robotaksijem, ali bez uspjeha

Cruise robotaksi (ilustracija)

 GM Cruise

Sredinom kolovoza, na ulicama San Francisca dogodio se tragičan incident u kojem je sudjelovao samovozeći automobil tvrtke Cruise.

Iako nije direktno odgovoran za tragediju, prema navodima Vatrogasne postrojbe, samovozeći auto blokirao je prolaz vozilu Hitne pomoći koje je stizalo po ozlijeđenog pješaka koji je teško krvario.

Zbog otežanog pristupa, Hitna pomoć je kasnila s prijevozom ozlijeđenog u bolnicu, a 20-tak minuta nakon dolaska u bolnicu, čovjek je preminuo.

Ovog ponedjeljka, ispred sjedišta tvrtke Cruise okupili su se prosvjednici, uključujući taksiste i radnike gradskog prijevoza, koji su izrazili nezadovoljstvo tragičnim događajem. Prosvjednici su naveli da su djelatnici Hitne pomoći pokušali ručno preuzeti kontrolu nad samovozećim automobilom, ali bez uspjeha.

image

Cruise robotaksi (ilustracija)

GM Cruise

‘Ovo kašnjenje, koliko god minimalno bilo, pridonijelo je tragičnom ishodu, odnosno smrti pacijenta. Vrijeme je bilo od presudne važnosti za prijevoz pacijenta u bolnicu kako bi mu se pružila šansa za preživljavanje‘ - izjavili su prosvjednici.

No, TheGuardian navodi da postoji i druga strana priče, ona od tvrtke Cruise koja osporava tvrdnje vatrogasaca i nudi svoje, drugačije viđenje onoga što se dogodilo.

‘Na tom mjestu bila su naša dva samovozeća automobila, prvi je čim se na semaforu upalilo zeleno napustio to područje, dok se drugi zaustavio kako bi se propustio vozilo hitne službe. Cijelo vrijeme naše je vozilo bilo zaustavljeno, promet nije bio blokiran i odvijao se desno od našeg robotaksija.

image

Cruise robotaksi (ilustracija)

GM Cruise

‘Vozilo Hitne pomoći iza našeg robotaksija imalo je slobodan prostor za prolazak, a čim je ozlijeđeni pješak unesen u kabinu, vozilo hitne pomoći odmah je napustilo mjesto događaja. Naš samovozeći robotaksi nije ga u tome spriječio‘ - navodi se u priopćenju tvrtke Cruise.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:10