PONOVNO GORE

Šest Teslinih Modela Y izgorjelo na prikolici u Turskoj: Vatrogasci ih gasili cijelu noć

Požar je izbio u jednoj od šest Tesli i proširio se na sve automobile koji su se vozili iz Istanbula

Požar električnih autombila u Turskoj

 Twitter Screenshot

Požar je izbio u jednoj od šest Tesli i proširio se na sve automobile koji su se prevozili iz Istanbula. Međutim, uzrok požara nije poznat, a istraga je u tijeku. Vozač je odmah obavijestio policiju i vatrogasce, prema lokalnim medijima. Jedan svjedok je rekao da je došlo do eksplozije.

Videozapis incidenta kojeg je podijelio korisnik Twittera otkriva izgorjele šasije šest Modela Y i nekoliko vatrogasaca koji pokušavaju ugasiti plamen. U jednom isječku vidi se kako vatrogasac žuri ugasiti plamen, ali on nastavlja buktati, pokazujući izazove s kojima se susreću osobe koje prve reagiraju na takve incidente.

Trebao im je sat vremena da ugase plamen, a vozila su navodno ostala "neupotrebljiva".

Tvrtka za protupožarna rješenja Rosenbauer ima odgovor na požare električnih vozila - gašenje požara na razini ćelije probijanjem baterija i ubrizgavanja nekoliko litara vode po minuti pri 100 bara. Međutim, moglo bi proći neko vrijeme prije nego što se takva rješenja uspješno isprobaju i široko implementiraju.

image

Požar električnih autombila u Turskoj

Twitter Screenshot

Turska se pojavila kao obećavajuće tržište za američkog proizvođača električnih vozila. Tesla je isporučila svoje prvo električno vozilo u Turskoj, Model Y, u svibnju 2023., a čini se da je brend izazvao veliko zanimanje. Turski novinar procijenio je 8000 isporuka do kraja rujna 2023., a preko 10.000 do listopada.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk sastao se s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u New Yorku u rujnu 2023., uoči Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Musk je tijekom sastanka rekao da Tesla već radi s turskim dobavljačima i da je ta zemlja među vodećim kandidatima za buduću tvornicu.

image

Požar električnih autombila u Turskoj

Twitter Screenshot

Ipak, podaci američke vlade pokazuju da su automobili na unutarnje izgaranje i hibridi daleko skloniji požarima od električnih. U 2020. bilo je 25 požara EV-a na svakih 100.000 prodanih vozila, u usporedbi s 3.474 požara hibridnih i 1.529 požara auta s unutarnjim izgaranjem. Iako je udio električnih vozila na tržištu od tada porastao, najnoviji podaci mogli bi odražavati drugačiji trend.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:59