SIGURNOST

Sigurna poput bunkera: nova Škoda Octavia naoružana je čitavom vojskom napredne elektronike!

Nova, četvrta generacija Škode Octavije jedan je od najsigurnijih automobila na svijetu
Škoda Octavia
 Škoda

Zaštita od frontalnog sudara

Front Assist je sustav za upozorenje na sudar. Ako je sudar neizbježan, elektronika sama započinje s kočenjem kako bi brzina pri udaru bila što manja, kao i prateće posljedice samog sudara. Sustav će izvršiti kočenje u nuždi i u slučaju ako detektira da biciklist, vozač električnog romobila ili pješak presijecaju put vozila na opasan način.

Potpora pri skretanju

Koristan sustav koji štiti vozača i putnike prilikom skretanja ulijevo u križanju. Radarski senzori nadziru dolaze li vozila iz suprotnog smjera, a u slučaju da detektiraju vozilo i procijene da predstavlja neposrednu opasnost u potpunosti će zaustaviti vozilo i oglasiti signal upozorenja prije nego sudar postane neizbježan.

Sprječavanje lančanog sudara

U slučaju da je Octavia uključena u sudar i zračni jastuci su aktivirani, sigurnosna elektronika će spriječiti da se automobil nastavi kretati i time uzrokuje dodatnu štetu ili još jedan sudar. Da se to ne bi dogodilo ugrađena je kočnica za sprječavanje lančanih sudara spremna Octaviju usporiti do potpunog zaustavljanja.

Zaštita od bočnog sudara

Zahvaljujući dvama radarskim senzorima na stražnjem dijelu Octavije sustav Side Assist prepoznaje vozila na udaljenosti do 70 metara koja se približavaju straga ili se nalaze u mrtvom kutu. Sustav na ovu situaciju upozorava svjetlosnim signalom na unutrašnjoj strani vanjskog retrovizora i učinkovito štiti od opasnosti na cestama s više voznih traka.

Proaktivna zaštita putnika

U slučaju opasnosti od sudara ili riskantnih, potencijalno opasnih manevara u vožnji zatežu se sigurnosni pojasevi te se zatvaraju prozori kako bi se spriječio prodor stranih tijela u unutrašnjost vozila. Sustav radi u kombinaciji s prednjim i stražnjim radarskim senzorima, a prima informacije i od elektroničke kontrole stabilizacije (ESC).

Pomoć kod onesposobljenosti vozača

Sustav se aktivira kad vozač prestane upravljati na siguran način. U slučaju da neko vrijeme nema pomaka upravljača ili druge aktivnosti prvo se oglašava zvučni alarm, zatim slijedi lagano kočenje, a ako niti tada nema reakcije vozača slijedi potpuno zaustavljanje uz pratnju sva četiri pokazivača smjera.

Sprječavanje štete pri parkiranju

Parkirni senzori zvučnim signalom upozoravaju vozača na manje vidljive prepreke, poput niskih zidića ili stupova. U slučaju izostanka ili zakašnjele reakcije vozača, sigurnosna elektronika spremna uočiti sve potencijalne opasnosti s prednje i stražnje strane vozila, automatski aktivira kočnice kako bi spriječila nastanak štete na vozilu.

Pomoć pri vožnji na autocesti

Kod dužih putovanja vozaču je teško cijelo vrijeme pratiti prometne znakove i ograničenja brzine pa mu u tome pomaže sustav Travel Assist. Elektronika je u stanju sama čitati prometne znakove i njima prilagoditi brzinu kretanja, dozirati brzinu ovisno o trenutačnoj zagušenosti prometnice te sama pokretati i zaustavljati Octaviju pri vožnji u koloni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 12:02