DUGAČKA 5,5 METARA

Sigurnosna tvrđava: Tajanstvena limuzina dočekala kineskog predsjednika u Americi

Kineski predsjednik sletio je u Kaliforniju u velikom stilu, ispred zrakoplova čekala ga je 5,5 metara duga limuzina
 Youtube/ CobraEmergency/ABC News

Ove srijede sastali su se lideri dviju najvećih globalnih ekonomskih i vojnih sila, predsjednici SAD-a i Kine Joe Biden i Xi Jinping. Stiskom ruke ispred elitne rezidencije u Kaliforniji, dvojica čelnika nastavila su dijalog prekinut prije više od godinu dana.

image

Joe Biden i Xi Jinping

AFP

Kineski predsjednik sletio je u Kaliforniju u velikom stilu. Ispred predsjedničkog zrakoplova, čekala ga je tajanstvena crna limuzina.

Dok se Biden voli voziti u limuzini Cadillac poznatoj pod nazivom ‘Zvijer‘, kineski predsjednik vozi se u nešto skromnijoj, ali jednako intrigantnoj limuzini.

image
Youtube/ CobraEmergency/ABC News

Poznata je samo po svom kodnom nazivu - N701 - i prethodno ju je koristio predsjednik tijekom putovanja u Rusiju. Dva primjerka dopremljena su za njegov posjet SAD-u, a Carscoops navodi da će proizvođač luksuznih vozila Hongqi proizvesti oko 50 primjeraka do 2030. godine, isključivo za službene državne dužnosti.

image
Youtube/ CobraEmergency/ABC News

Medijska izvješća sugeriraju da je N701 dugačak 5,5 metara, no detaljniji podaci nisu dostupni javnosti.

Nagađa se da vozi na 21-inčnim kotačima i gumama otpornim na metke, ima neprobojno staklo i ima blindirani oklop.

DailyMail navodi da je kineska limuzina sigurna poput atomskog skloništa te da može izdržati udare manjih bombi, ali i kemijskih napada. Prema istom izvoru, luksuzna limuzina teška je najmanje tri tone i pokreće ju 6,0-litreni V12 motor s turbopunjačem s 408 KS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:20