NOV ŽIVOT

Sjećate li se prve Dacije Logan? Sada redizajnirana, još se prodaje na drugom kraju svijeta

Nekadašnji jeftini rumunjski sedan s tehnikom Renaulta je nedavno dobio redizajn, modernije instrumente i novi motor

Saipa Cadila

 Saipa

Zanimljiva činjenica: prva generacija Dacije Logan (2004. - 2012.), nekad popularne i kod nas, još uvijek silazi s proizvodnih traka, ali sada daleko od europskih granica. Jeftini rumunjski sedan s tehnikom Renaulta je tako nedavno dobio "upečatljiv" redizajn koji mu je priuštio malo više agresivnosti u nastupu i to - u Iranu!

Doduše, automobil se u lokalnom pogonima Saipa (ranije Saipa-Renault) u gotovo istom obliku sklapao još od 2004. godine kao Renault Tondar, a s obzirom na aktualno ažuriranje, čini se da neće tako skoro u mirovinu u toj dalekoj zemlji.

image

Saipa Cadila

Saipa

Predstavljen samo kao Saipa Cadila, upućuje na činjenicu da je Renault bio prisiljen službeno napustiti iransko tržište prije otprilike pet godina u sklopu međunarodnih sankcija. Renault je surađivao s lokalnim proizvođačem koji je proizvodio i plasirao model SAIPA Renault Pars Tondar (do 2018. i sankcija).

Sada nakon nekoliko godina odsutnosti, Saipa proizvodi samostalno prema stečenim iskustvima i najavljuje "povratak Logana" u iranske zastupništva s novim imenom, dizajnom i mehanikom.

image

Saipa Cadila motor

Saipa

Većina estetskih promjena koncentrirana je sprijeda. Štoviše, ako usporedimo prednji dio prvog Logana s onim novog modela Saipa, bilo bi teško pronaći sličnosti. Bočni pogled, doduše nagovještava oblik Dacijine limuzine, ali je pritom i stražnji kraj potpuno izmijenjen.

Iako nemamo priliku pogledati u kabinu, iz kompanije kažu kako će Cadila imati novi upravljač, digitalnu instrumentnu ploču i novi multimedijski sustav sa zaslonom osjetljivim na dodir.

image

Dacia Logan

Dacia

Što se tiče mehanike, ispod haube nalazi se novi 1, 6-litarski benzinski motor s četiri cilindra. Blok nazvan ME16 koji razvija snagu od 115 KS i 147 Nm maksimalnog okretnog momenta. Bit će dostupan s ručnim i automatskim mjenjačem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:39