domaća premijera

Sjećate li se SsangYonga? 4x4 specijalist se vratio u Hrvatsku s modelom Musso Grand, poznate cijene

Uz upečatljiv izgled nudi puno prostora za putnike, sjajnu nosivost i velik teretni prostor te potentni 2,2-litreni dizelaš od 202 KS

Ssang Yong Musso Grand

 Zvonimir Jurčić

Marka SsangYong, poznati korejski specijalist za 4x4 modele, vratio se na hrvatsko tržište i to s modelom Musso Grand kojeg smo imali prilike danas voziti u okolici Zagreba. Riječ je o pick-up modelu sa šasijom, pogonom 4x4, duljom putničkom kabinom s četverim vratima i pet sjedala (Double Cab) te raskošnim teretnim prostorom. Kasnije tijekom ove godine i početkom iduće u ponudi će se naći i SUV modeli Korando i Rexton.

image

Ssangyong Musso Grand

Željko Puhovski/CROPIX

Novi Musso Grand ima homologaciju N1, što znači da je moguć odbitak PDV-a. Samim time, posebno može biti zanimljiv obrtnicima, jer se može koristiti kako za posao, tako i za privatne svrhe. Cijena je ta koja ovaj korejski pick-up čini posebno zanimljivim. Naime, početni model 2.2 XDI 4x4 s opremom Active i ručnim 6-stupanjskim mjenjačem do registracije stoji od 38.999 eura s trošarinom i PDV-om, ili 32.186 uz odbitak PDV-a.

image

Ssangyong Musso Grand

Željko Puhovski/CROPIX

To je iznimno konkurentna cijena, osjetno povoljnija od onih kakve imaju postojeći modeli na tržištu poput VW Amaroka ili Toyote Hilux. Isprobali smo, međutim, najprestižniju verziju 2.2 XDI Ultimate 4x4 s jedinim motorom u ponudi - 2,2-litrenim dizelskim 4-cilindrašem od 202 KS i 441 Nm, uparenim s Aisinovim 6-stupanjskim automatskim mjenjačem i cijenom od 45.299 eura (s PDV-om). Motor je uglađen i tih te pokazuje snagu od niskih okretaja, surađuje s mjenjačem bez trzaja, a koliko je učinkovit i koliko troši provjerit ćemo uskoro na testu.

image

Ssangyong Musso Grand

Željko Puhovski/CROPIX

Generalno, SsangYong Musso je robustan, prostran i dobro opremljen pick-up, a zahvaljujući potentnom motoru i pogonu 4x4 lako se nosi s najtežim izazovima. Nosivost mu iznosi 1140 kg, a spreman je povući prikolicu do 3 tone (s automatikom). Mišićav i moćan izgled Musso Granda odmah privlači pažnju, dok unutrašnjost nudi ugodan ambijent za jedan pick-up.

image

Ssang Yong Musso Grand

Zvonimir Jurčić

Izrada i korišteni materijali u kabini su kvalitetni, plastika na armaturi je ugodna na dodir, dekorativni umeci podižu dojam, a kod najboljeg paketa dolazi i mekana koža na grijanim i hlađenim sjedalima. Istini za volju, premda je suradnja s Mercedesom prošlost za SsangYong, i dalje u kabini pronalazimo neke detalje iz starijih tipova Mercedesovih modela, poput karakteristične vodilice ručice mjenjača ili dizajna okvira najvažnijih prekidača na središnjoj konzoli. Nude se s tri razine opreme (Active, Venture, Ultimate), pri čemu se uz najbolju dobiva 9,2-inčni zaslon multimedije s navigacijom i kamerom za vožnju unatrag.

image

Ssangyong Musso Grand

Željko Puhovski/CROPIX

O sigurnosti i udobnosti račun vodi čitava vojska elektroničkih pomagača - nudi se automatsko kočenje (AEB) te upozorenja na promjenu vozne trake (LDW), poprečni promet (RCTA), kretanje vozila sprijeda (FVSA), pri vožnji unatrag (EAF), vozila u mrtvom kutu (BSD), kao i automatsko zasjenjivanja prednjih svjetala (HBA). U zastupništvu navode kako do kraja godine planiraju prodati oko 100 primjeraka Musso Granda koji, treba naglasiti, ima opće jamstvo od pet godina. Dobro je i što vozila već postoje na zalihi u Hrvatskoj, dok se ona u narudžbi čekaju oko dva mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:13