ALARMANTNE BROJKE

Stariji vozači ponovo na udaru: ‘Apeliramo na obitelj, urazumite ih, neka odustanu od vožnje‘

Britansko ministarstvo prometa moli obitelji starijih vozača da ‘obave teške razgovore‘

Stariji vozač (ilustracija)

 Profimedia

Nedavno smo pisali o ‘diskriminirajućem‘ prijedlogu Europske komisije koja je predložila češće liječničke kontrole starijih vozača, a protiv tog prijedloga odmah su ustale mnoge europske zemlje, na čelu s Njemačkom i Austrijom.

O toj temi raspravlja se i u Velikoj Britaniji odakle stižu alarmantne brojke o sposobnosti starijih vozača da upravljaju automobilima.

Kako navodi BBC, prošle godine podneseno je 48.754 obavijesti Agenciji za izdavanje dozvola za vožnju u kojima se smatra da vozači ne smiju sjesti za upravljač.

To je za 82 posto više u odnosu na 26.716 obavijesti koliko ih je primljeno u 2021. godini.

Ovi brojevi - koji pokrivaju Englesku, Wales i Škotsku - uključuju vlastite izjave, izjave medicinskih službenika i obavijesti trećih strana.

Stariji vozači, u dobi od 70 i više godina, činili su 21 posto poginulih vozača u 2021, dok su primjerice mlađi vozači, u dobi od 17 do 24 godine, činili 16 posto.

Iz britanskog Ministarstva prometa stoga apeliraju na obitelji starijih vozača da ih upozore na sve opasnosti vožnje.

‘Stariji ljudi osjećaju se izolirano i više ne mogu ispunjavati svoje živote s putovanjima koje su nekada bez problema odrađivali. Apeliramo na obitelji da obave ‘teške razgovore‘ sa starijim vozačima te da ih pripreme na mogućnost odlaska u vozačku mirovinu‘ - prenosi BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:29