stižu novi modeli

Što već znamo o kompaktnoj Daciji koja stiže 2026. kao konkurent Škodi Octaviji i VW Golfu

Izvršni direktor Dacije Denis Le Vot, potvrdio je da će takvi modeli biti predstavljeni za dvije godine

Dacia Bigster Concept, ilustracija

 Dacia

Renault s Dacijom radi odličan posao, a Dacia, poznata po svojem ekonomičnom pristupu automobilizmu, sprema se proširiti svoj portfelj vozila i na mainstream segmente. Nakon uspjeha s gradskim i SUV modelima poput Duster te s puno nade u nadolazeći Bigster, Dacia navodno trenutno razvija dva nova kompaktna modela – crossoverski karavan i limuzinski model koji se očekuju na tržištu 2026. godine.

Dacia navodnog naziva C-Neo, kojeg nazivaju i "rumunjskim odgovorom na Škodu Octaviju", temeljit će se na istoj osnovi kao i SUV Dacia Bigster. Kupcima će pružiti izbor između dva stila karoserije - avanturističkog crossover karavana i elegantnog fastbacka.

Iako detalji o modelima još nisu potpuno otkriveni, spekulacije ukazuju na to da će Dacia C-Neo naslijediti dizajnerski jezik SUV-ova Duster i Bigster, uključujući tanka LED svjetla i elegantne površine. S dužinom od oko 4.600 mm, C-Neo obećava prostranu kabinu, dijeleći nadzornu ploču i kontrolne elemente s postojećim SUV-ovima, čime se ostvaruje ušteda u troškovima razvoja.

image

Denis Le Vot

Dacia

Osnova modela C-Neo bit će temeljena na CMF-B arhitekturi Grupe Renault, isto kao i ostatak Dacijine linije. Očekuje se da će opcije pogonskih sklopova uključivati blage hibride, (plin/LPG) i hibridne verzije, a postoji i mogućnost plug-in hibrida u budućnosti.

Unatoč tome što još nema službenih informacija, izvršni direktor Dacije, Denis Le Vot, potvrdio je da će takvi modeli biti predstavljeni 2026. godine.

C-Neo će vjerojatno zadržati Dacijinu reputaciju pristupačnosti, nudeći vrijednost za novac između Dustera i Bigstera, te ciljajući na konkurenciju poput Škode Octavije, VW Golfa i Peugeota 308. Iako još čekamo službene najave, očekujemo da će Dacia objaviti više detalja o ovim kompaktnim modelima u nadolazećim mjesecima. Špijunski fotografi već nestrpljivo iščekuju prve slike kamufliranih prototipova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 17:45