Dvije strelice

Svi se pitaju što znače nove oznake na auto gumama, do sada ih nikad nije bilo...

Glavni izazov u razvoju nove gume P Zero E bio je spojiti potrebu za održivošću s performansama

Pirelli P Zero E

 Youtube/ screenshot/Pirelli

Svi proizvođači guma danas se trude svijetu i kupcima pokazati da igraju u skladu s ekologijom i održivošću. Jedan od najpoznatijih proizvođača guma Pirelli dizajnirao je novi logotip za identifikaciju guma koje sadrže najmanje 50% materijala biološkog i recikliranog podrijetla.

Nova oznaka, koja prikazuje dvije strelice u krugu, bit će postavljena na nove proizvode te će jasno sugerirati kupcima o kakvim se gumama radi.

Ova oznaka korištena je po prvi put na gumama P Zero E.

Ta guma sadrži više od 55% materijala bio-baziranog i recikliranog podrijetla, kako je potvrdio Bureau Veritas, svjetski lider u provjeri sukladnosti i certificiranju standarda kvalitete, okoliša, zdravlja, sigurnosti i društvene odgovornosti (ISO14021), piše HAK.

Glavni izazov u razvoju novog P Zero E bio je spojiti potrebu za održivošću s performansama koje se zahtijevaju od guma.

Ovaj cilj postignut je zahvaljujući novim materijalima, koji uključuju:

LIGNIN

Lignin dolazi od otpadaka industrije celuloze i papira te doprinosi trajnosti gume i smanjenju otpora kotrljanja.

RIŽINE LJUSKE – PEPEL – SILIKA

Silicijev dioksid od pepela rižine ljuske dobiva se iz ostataka uzgoja riže. Silika se naširoko koristi u smjesama gaznoga sloja za postizanje visoke razine performansi u mokrim uvjetima. Silicijev dioksid od pepela rižine ljuske dobra je zamjena za silicij na bazi fosila, koji se prije koristio.

KRUŽNA ČAĐA

Kružna čađa dobiva se u procesu pirolize starih guma. Piroliza je način da se spriječi odlaganje otpadnih guma na odlagalište. Čađa se koristi u gumenim smjesama za optimizaciju stabilnosti, čvrstoće i trajnosti guma.

BIO KRUŽNI POLIMERI

Bio-cirkularni polimeri izrađeni su od monomera dobivenih iz rabljenog ulja za kuhanje ili ulja za pirolizu guma. Oni su zamjena za polimere iz fosilnih izvora.

PRIRODNA GUMA

Prirodni kaučuk dobiva se iz lateksa Hevea Brasiliensis, stabla kaučukovca. Ovo je materijal 100% dobiven iz biomase.

BIOSMOLE

Biosmole su plastifikatori dobiveni iz biljne biomase kao što je sjeme biljaka (suncokreta ili uljane repice) ili smole na bazi drveća. Biosmole su svestrani sastojci koji pružaju bolju ravnotežu performansi na suhom i mokrom.

RAYON

Rayon je tekstilno ojačanje gume, s vlaknima koja potječu od celuloze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2023 01:40