DOMINIRAJU U PRODAJI

Svijet za sebe: Vrlo brzo će na norveškim cestama biti više električnih auta od benzinaca

Električni auti će biti brojniji od benzinskih no trebat će još nekoliko godina da prestignu i dizelaše

Električni automobili (ilustracija)

 Profimedia

Baterijska električna vozila uskoro će potisnuti vozila s benzinskim pogonom s drugog mjesta najčešćih pogona na norveškim cestama, no moglo bi proći još tri ili četiri godine prije nego što nadmaše dizelska vozila.

image

Električni auto na punjaču, zima

Profimedia

Norveška je i dalje vodeća država na svijetu po prodaji električnih vozila na baterije i od početka ove godine otprilike 90 posto svih novih vozila prodanih u zemlji bila su potpuno električna. Prva država je također na kursu da zabrani prodaju novih automobila na benzin i dizel do 2025. godine, i tako postane prva država koja je to učinila na svijetu.

Dok je prodaja novih baterijskih električnih vozila posljednjih godina u Norveškoj uvelike nadmašila prodaju benzinskih i dizelskih modela, podaci Norveške uprave za javne ceste otkrivaju da se na norveškim cestama trenutno vozi 776.003 benzinskih automobila, 1.068.929 dizelskih vozila, 339.724 hibrida i 700.358 baterijskih električnih vozila.

image

Električni i3 na punjaču, ilustracija

Alamy/Profimedia

Po tome i prodaji novih auta u Norveškoj je očito da će električni auti uskoro po brojnosti nadmašiti automobile na benzin. To će se dogoditi za otprilike 12 mjeseci, ako se ovakva prodaja električnih automobila nastavi. S obzirom na to da je dizelaša u Norveškoj mnogo više, da prestignu njih električnim autima će trebati mnogo duže, tri do četiri godine.

image

Električni automobili (ilustracija)

Profimedia

U siječnju su baterijski električni automobili činili 92,1 posto svih novih automobila prodanih u Norveškoj, a ta je brojka blago pala u ožujku na 89,3 posto zbog rastućih kamatnih stopa i smanjenja poreznih izuzeća. Vlada je 2023. ukinula izuzeće od poreza na dodanu vrijednost za baterijske električne automobile skuplje od 500 000 norveških kruna. No unatoč tim promjenama pad prodaje je bio mali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:16