U IŠČEKIVANJU

Tesla će uskoro predstaviti novo izdanje Full-Self Driving paketa: Musk kaže da je ‘nevjerojatan‘

Teslin takozvani Full Self-Driving napredni paket za pomoć vozaču još uvijek je na verziji softvera 11, ali stiže sljedeće veliko izdanje

Tesla Full Self Driving (ilustracija)

 YouTube Screenshot

Teslin takozvani Full Self-Driving napredni paket za pomoć vozaču još uvijek je na verziji softvera 11, ali sljedeće veliko izdanje entuzijasti i CEO Elon Musk reklamiraju kao veliki korak naprijed u sposobnosti američkih električnih vozila.

Čini se da je Musk "dolio još ulja na vatru" preko Twittera, gdje je u odgovoru na komentar napisao da je testirao verziju 12 Alpha paketa za pomoć u vožnji i da je "nevjerojatan". Komentar je bio usmjeren na račun Whole Mars Cataloga, koji je tweetao da "FSD Beta postaje jezivo dobra".

Što se tiče Muskovog odgovora, teško je točno odrediti što točno želi reći. Nedavno je komentirao da bi FSD ove godine mogao dosegnuti razinu 4 ili razinu 5 autonomije, iako je tada rekao da su "to samo nagađanja", što je u najmanju ruku zbunjujuće.

Nadalje, još u svibnju, Teslin izvršni direktor tvrdio je da je verzija softvera 12 rezervirana "za vrijeme kada je FSD end-to-end AI" pa možda ovim zadnjim tweetom implicira da je američki EV brand na neki način implementirao umjetnu inteligenciju u svoj sustav pomoći vozaču, ali to ne možemo znati sa sigurnošću.

Podsjetimo, FSD Beta trenutno se smatra sustavom razine 2, prema tablici SAE razina automatizacije vožnje, koja kaže da vozač uvijek vozi automobil kad god su uključene značajke podrške. Vozilo koje je sposobno za razinu 1 pružat će podršku upravljanju ili kočenju/ubrzanju vozaču, dok će vozilo koje je sposobno za razinu 2 pružati oboje u isto vrijeme.

Sustav razine 3 znači da osoba za upravljačem ne upravlja automobilom kada su omogućene značajke automatizirane vožnje, već da vozač mora preuzeti kada sustav to zahtijeva. Sustav razine 4 uklanja zahtjev da vozač preuzme kontrolu u određenim situacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:38