NAJPRODAVANIJI

Tesla na vrhu europskih ljestvica prodaje EV-ova: Za to je zaslužna velika tvornica u Berlinu

Model Y bio je najprodavaniji EV u Europi u zadnjem kvartalu 2022., a slijedio ga je Model 3

Tesla Model Y

 Ivan Lacković

Europska prodaja elektrificiranih vozila porasla je ukupno 34 posto u posljednja tri mjeseca 2022., a predvodi je Tesla, čija je tvornica u Berlinu u studenom dosegla proizvodnju od 3000 jedinica tjedno.

Prema podacima koje je prikupio Counterpoint Research, prodaju američkog proizvođača automobila predvodio je Model Y, najprodavanije električno vozilo na kontinentu prošle godine, i Model 3. Plug-in hibrid Ford Kuga bio je treće najprodavanije elektrificirano vozilo u četvrtom tromjesečju 2022., no to je bio jedini model marke u prvih deset prodajnih ljestvica.

image

Tesla Model Y

Ivan Lacković

Volkswagen, čiji su ID.4 i ID.3 uzeli peto i sedmo mjesto najprodavanijeg elektrificiranog vozila na kontinentu između listopada i prosinca 2022., bio je druga najjača marka kada je riječ o prodaji električnih vozila.

image

Tesla Model 3 Long Range

Tomislav Krišto

Sve u svemu, njemački proizvođač automobila prodao je 48 posto više elektrificiranih vozila u četvrtom tromjesečju 2022. nego u četvrtom tromjesečju 2021. Zahvaljujući lansiranju redizajniranog ID.3 i nizu drugih novih modela.

image

Volkswagen ID.3

Volkswagen AG

Obojica će se, doduše, morati potruditi kako bi ostali ispred nekoliko kineskih brendova koji dolaze na tržište. Lynk & Co 01 bio je osmo najpopularnije elektrificirano vozilo u Europi krajem prošle godine, a drugi proizvođači automobila počinju se probijati na tržište, koristeći svoje niske cijene i snažan proizvodni kapacitet kako bi pridobili potrošače.

image

Ford Kuga

Ford

Što se tiče zemalja koje su bile najviše oduševljene elektrificiranim vozilima, Njemačka je prednjačila na ljestvicama prodaje, a njeni stanovnici čine 38,7 posto kupaca električnih vozila na cijelom kontinentu. Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska bile su na drugom i trećem mjestu, a slijede ih Norveška i Švedska.

image

Najprodavaniji elektrificirani automobili u Europi, četvrti kvartal 2022. godine

Counterpoint Research

Elektrificirana vozila "pridonijela su preko 29% ukupne prodaje putničkih vozila u Europi u četvrtom tromjesečju 2022. Očekujemo da će više od 4 milijuna električnih vozila biti prodano diljem Europe u 2023.", rekao je Soumen Mandal, viši analitičar u Counterpoint Research.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:35