SUD U NJEMAČKOJ

Tesla zbog manjkavog Autopilota mora platiti odštetu: Koči bez potrebe i ne prepoznaje cestu

Model X na Autopilotu nije u stanju prepoznati prepreke i detalje na cesti kao što su vozne trake koje se sužavaju radi gradilišta

2022. Tesla Model X

 Tesla

Sud u njemačkom Münchenu presudio da Tesla zbog manjkavog Autopilota mora platiti odštetu. Sud je svoju odluku donio nakon što je proučio izvješće vještaka koje je potvrdilo da veliki Model X na Autopilotu nije u stanju prepoznati prepreke i detalje na cesti kao što su vozne trake koje se sužavaju radi gradilišta.

Također automobil je često potpuno bespotrebno kočio, a sud je obrazložio da to može predstavljati “ogromnu opasnost” od naleta drugog automobila straga, posebno u gradskom prometu.

image

2022. Tesla Model X

Tesla

Teslu je zbog svega toga tužila jedna vlasnica Modela X, a sud je odlučio da joj američki proizvođač zbog manjkavosti sustava mora platiti odštetu u iznosu gotovo pune cijene novog automobila kojeg je vlasnica platila 112.000 eura.

"Još jednom se pokazalo da Teslin autopilot ne može sve što proizvođač tvrdi", rekao je Christoph Linder, odvjetnik koji je na sudu zastupao vlasnicu. Tesla je najavila da će se žaliti na ovu odluku suda.

image

Teslina tvornica u Fremontu, Kalifornija

Tesla

Ovo je samo jedan od slučajeva kad vlasnici nisu zadovoljni Autopilotom. U SAD-u je Tesla trenutno pod istragom Nacionalne uprave za sigurnost prometa zbog mnogih nesreća koje su se dogodile dok je Autopilot bio aktivan i zbog nepotrebnog kočenja kojeg su prijavile stotine vozača.

Također već godinama s mnogih strana stižu pritisci na Teslu da promijene naziv svojeg sustava jer on zbunjuje kupce. Autopilot je daleko od potpuno samostalne vožnje, to je samo još jedan (vrlo napredni) sustav za pomoć u vožnji.

image

Tesla grupna fotografija

Tesla

Tesla s druge strane ne odustaje od razvoja Autopilota. Elon Musk je najavio da će do kraja godine i u Europi lansirati Full Self-Driving funkciju Autopilota koja omogućava još napredniju samostalnu vožnju. Ipak, Musk je priznao da će to biti vrlo izazovno zbog velikih razlika među cestama i prometnim propisima u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:18