ako on tao kaže...

Testirao ga je 2012. i od tada se nije predomislio: Ovo je omiljeni automobil Jeremyja Clarksona

U svojoj karijeri dugoj 30 godina, slavni voditelj Top Geara vozio je više automobila nego što bi itko mogao sanjati

Jeremy Clarkson

 Profimedia

U svojoj karijeri, koja je danas duga već 30 godina, slavni voditelj Top Geara vozio je mnogo više automobila nego što bi itko mogao sanjati. No, postoji jedan u kojeg se zaljubio od prvog dana kad ga je probao, a ni godinama kasnije nije se predomislio. I mora se priznati da ima dobar ukus. Ovo je omiljeni auto Jeremyja Clarksona.

The Sunday Times je 2014. pitao Clarksona koji mu je najdraži automobil, a voditelj je bez oklijevanja odgovorio da je to Lexus LFA. Clarkson je za volan japanskog superautomobila sjeo 2012. Na isto pitanje postavljeno 11 godina kasnije, odgovor je također bio identičan: “Još nisam vozio ništa od čega bih se tako naježio. I vratim se sutra popodne, pomislio bih: dovraga, ovo je tako dobro".

image

Lexus LFA

Lexus

Britanske novine pronašle su članak koji je Jeremy Clarkson prvi napisao o Lexusu LFA, objavljen 9. rujna 2012. U ovom članku Clarkson priznaje da u početku nije bio zainteresiran za LFA i poslao je Richarda Hammonda da ga isproba. Zapravo, nije mu se sviđao nijedan Lexus, jer japanska tvrtka "ne dizajnira automobile za Veliku Britaniju", već "za debele ljude u Teksasu, za duge, ravne ceste Nevade, za ekologe u Hollywoodu".

Interes za Lexus LFA bio je ravan nuli: “SC 430 jedno je od najodvratnijih automobila s kojima sam se ikad susreo. Pa zašto bih na trenutak mogao zamisliti da bi LFA bio drugačiji?". Ni mehanika ga nije uvjerila, unatoč tome što je koristio atmosferski V10 od 560 KS. No, nije mu dugo trebalo da se predomisli...

image

Lexus LFA

Lexus

“Neki kažu da previše liči na Toyotu Celicu ili Toyotu Supru, ali nema nikakve veze s njima, jer je vrlo širok i nizak. Izgleda vrlo posebno, rekao je Clarkson. A unutra je još bolje. Za razliku od Ferrarija, koji tipke stavlja gdje god nađe mjesta, Lexus je u ovom automobilu sve lijepo smislio. To je najljepša unutrašnjost automobila koju sam ikada pronašao. I nikada se ne bih umorio od gumba koji pomiče sve kotačiće".

Iako je najbolje došlo pri paljenju motora: “Wow! Buka je nevjerojatna, to nije auto koji vrišti ili reži". Bez sumnje, Clarkson je bio očaran spektakularnim zvukom atmosferskog V10, motora koji je za mnoge motor s najboljim zvukom. Također je pohvalio ponašanje Lexusa LFA: "ulijeva ogromno povjerenje".

image

Lexus LFA

Lexus

"Moram reći da mi se svidio. To je pametan automobil, kojeg su napravili pametni ljudi. Na neki način je sirov baš kako treba - motor naprijed, dva sjedala u sredini i prtljažnik straga. Pa ipak, unatoč tome, imate osjećaj da ste u pravom trkaćem automobilu".

Lexus LFA ima samo jedan problem za Jeremyja Clarksona: što je proizvedeno samo 500 jedinica. Što je i logično, jer je imao cijenu veću od 400.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:45