Kinezi trn u oku

Turska podigla uvozne carine za 40 posto na električna vozila proizvedena u Kini: Planiraju svoj EV

Odluka Turske dolazi netom nakon što je BYD sklopio partnerstvo s lokalnim distributerom za prodaju svojih vozila na lokalnoj razini

Togg TMSC

 Togg

Turska je podigla uvozne carine na električna vozila proizvedena u Kini dok se priprema za početak proizvodnje svog prvog domaćeg električnog vozila pod markom Togg.

Vlada turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana otkrila je da će uvesti dodatnih 40 posto carine na električna vozila proizvedena u Kini, prenosi Bloomberg.

image

Togg TMSC

Togg

Ovo dolazi u posebno neprikladnom trenutku za drugog najvećeg svjetskog proizvođača električnih vozila, BYD, koji je nedavno potpisao memorandum o razumijevanju s turskim distributerom ALJ Turkiye za ulazak na lokalno tržište sa svojim osobnim i lakim gospodarskim vozilima.

image

Togg TMSC

Togg

Nova carina dolazi nakon što se prodaja električnih vozila gotovo utrostručila u 2022. na 7733 jedinica. To je djelomično došlo zbog nižih potrošačkih poreznih stopa od automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem i znači da električna vozila sada čine nešto više od 1 posto turskog tržišta osobnih automobila.

image

Togg TMSC

Togg

Turska vlada se bez sumnje nada da će poskupljenja električnih vozila kineske proizvodnje potaknuti više lokalnog stanovništva da kupe Toggova nadolazeća električna vozila.

Prvi model tvrtke bit će u obliku SUV-a i lansirat će se prije kraja ove godine. Predstavljen je kao koncept još 2019., a proizvodni model će izgledati prilično slično.

image

Togg TMSC

Togg

Vozilo će se oslanjati na EV platformu i nudit će se u dvije izvedbe. Početni model imat će jedan električni motor koji pokreće stražnje kotače s 200 KS i 500 km dometa, dok će se varijanta s dva motora AWD također prodavati s 400 KS i 400 km dometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:05