AKTUALNO

Uz katalizatore, u trendu novi val krađa: Na metu dolaze kablovi za punjenje električnih auta!

Punjači automobila posebno su privlačni lopovima jer se mogu prodati do 1800 kuna, a prodaju se svugdje
Kablovi za punjenje električnih vozila
 Profimedia

Nova vrsta automobilskog kriminala mogla bi se pojaviti u Velikoj Britaniji, koja svaki dan ima sve više vlasnika električnih vozila. Naime, brojni izvještaji sugeriraju da je sve više krađa kablova za punjenje električnih vozila, zbog metala koji se nalaze unutar kabela.

Budući da mnogi vozači ostavljaju svoj EV na punjenje bez nadzora preko noći, pa čak i kad nisu priključeni na vozilo, kriminalci ih otimaju i prodaju za oko 200 funti (1750 kuna) po komadu. Sve se ovo počelo događati dok vozači automobila s unutarnjim izgaranjem i dalje ostaju žrtvama krađa katalizatora.

Kompanija za uklanjanje smeća Divert.co.uk upozorila je vlasnike električnih automobila da ne ostavljaju kabel za punjenje izvan svoje kuće, jer su postali nova meta lopova otpadnog metala koji ciljaju na bakar.

image
Punionica električnih vozila
Profimedia

'Punjači automobila posebno su privlačni lopovima jer se mogu prodati do 200 funti, a prodaju se svugdje, na eBayu, Facebooku, pa čak i na sumnjivim odlagalištima otpada. Za vas oni mogu biti prilično skupi i nezgodni za zamijeniti, pa najbolje da ih držite na zatvorenom', rekao je glasnogovornik kompanije Mark Hall.

Ministar prometa Velike Britanije Grant Shapps izjavio je kako se na britanskim cestama već nalazi više od pola milijuna plug-in vozila, bilo električnih ili hibridnih. S obzirom na to da Vlada namjerava zabraniti prodaju novih benzinaca i dizelaša do 2030. godine, smatra kako će se prelazak na EV-ove još dodatno ubrzati, čime će ove kriminalne aktivnosti postati još učestalije.

'Budući da sve više ljudi ide na 'zeleno' i bira električne automobile umjesto benzina i dizela, dostupno je i više kabela za njihovo punjenje koji postaju meta lopova', rekao je Hall. 'A 200 funti po kabelu je lak novac za svakog lopova koji se želi obogatiti'.

image
Punjenje električnog automobila
Profimedia

Predsjednik Automobil Associationa Edmund King navodi kako je najbolji način da zaštitimo svoje kabele tako da ih spremimo na sigurno. 'Prilično je teško ukrasti kabel kad se EV puni, a većina javnih mjesta za punjenje nalazi se u dobro osvijetljenim i naseljenim mjestima. U kabelima ima malo bakra, ali naši tehnički stručnjaci smatraju da vrijede više kao kompletni kabel za punjenje nego kao staro željezo', rekao je.

'U prošlosti smo vidjeli ovakve trendove na crkvenim krovovima te žičanim kablovima duž željezničkih pruga. Nadajmo se da je ovo samo blic i da će vozači zapamtiti da spreme kabel u prtljažnik nakon što završe s punjenjem'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:02