česi slave struju

Već prodali 200.000 Enyaqa: Škoda novi predvodnik europske proizvodnje električnih auta

Kako je češka marka postala uzor u industriji električnih vozila, nadmašivši proizvodne ciljeve i postavljajući standarde

Škoda Enyaq

 ŠKODA AUTO

Sve je započelo s Teslom i danas su lideri elektromobilnosti. Kineske marke sve agresivnije traže "mjesto u garažama kupaca" za svoje modele ne samo u Kini i ima ih "bezbroj" a tu su i europske marke. Među njima jedna se posebno izdvaja po prihvaćenosti među ljubiteljima strujaša.

Češka Škoda je, naime, pronašla uspješnu formulu za osvajanje tržišta električnih vozila i to s modelom Enyaq koji postavlja proizvodne rekorde u svega tri i pol godine na tržištu. Volkswagenova strategija usmjerena na elektrifikaciju proširila se dakako na sve marke unutar koncerna. Međutim, ni jedan model VW Grupe, marki Audi, VW i Cupra ne uspijeva zasjeniti uspjeh koji je ostvario Enyaq, čija su dva električna SUV modela doživjela komercijalni trijumf u rekordnom roku.

image

Škoda Enyaq

ŠKODA AUTO

Ovaj češki brend, dio njemačkog automobilskog giganta, ponosno ističe svoj novi rekord, dokaz uspjeha koji bi mnogi modeli iz Wolfsburga poželjele. Enyaq predstavlja prekretnicu u proizvodnji električnih vozila, postavljajući visoke standarde ne samo za njemačke proizvođače već i za sve konkurente na tržištu.

Unatoč općem mišljenju da električna vozila više nisu popularna kod potrošača, Škoda Enyaq dominira prodajnim ljestvicama. S 200.000 proizvedenih jedinica električnih modela do sada, Škoda je dokazala da je njezin skok u elektrifikaciju bio pravi potez. Dana 16. veljače, s trake je sišao jubilarni bijeli Enyaq Coupé Sportline sa snažnijim punjačem i poboljšanjima na elektromotoru te bateriji koja omogućavaju veću autonomiju.

image

Škoda Enyaq

ŠKODA AUTO

Nadalje, integracija ChatGPT-a u multimedijski sustav dodaje novu dimenziju interakciji unutar vozila, omogućavajući umjetnoj inteligenciji da odgovara na upite i zahtjeve putnika. S gotovo 82.000 prodanih jedinica u 2023. godini, Škoda planira nastaviti ovaj uspjeh lansiranjem šest novih električnih modela, uključujući Škoda Elroq koji će se pojaviti na tržištu do kraja godine.

Enyaqova popularnost posebno je izražena u središnjoj i sjevernoj Europi, gdje Škodina električna vozila čine četvrtinu tržišnog udjela u Češkoj, čineći ih liderima u segmentu.

image

Škoda Enyaq

ŠKODA AUTO

Također, Enyaq bilježi značajan uspjeh u Slovačkoj, Estoniji, Finskoj, Austriji i Švicarskoj, potvrđujući svoj status kao drugog najprodavanijeg električnog automobila. Sa svojim impresivnim dosezima i inovativnim tehnologijama, Škoda Enyaq nastavlja predvoditi električnu revoluciju, postavljajući nove standarde u automobilskoj industriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:05