TREĆI SUV U PONUDI

VIDEO: ZA VOLANOM EUROPSKOG AUTA GODINE! Mali SUV visokog stila Volvo XC40 u Hrvatskoj starta od 261.000 kuna

 
 Zvonimir Jurčić

U ponedjeljak, dan prije otvorenja Salona automobila u Ženevi žiri Europskog automobila godine svečano je proglasio Volvo XC40 laureatom za 2018. godinu. Usto, XC40 je i prvi SUV ikad koji se okitio ovom prestižnom nagradom, a jučer smo, dakle četiri dana nakon proglašenja, pozvani u Kranjsku Goru u Sloveniju na prve probne vožnje povodom lansiranja ovog premium SUV-a na hrvatskom tržištu. Dakle, XC40 u ponudi Volva koji posljednjih godina nove modele izbacuje kao na traci (XC90, S90, V90, XC90, XC60, novi V60) već je treći SUV model, a s dužinom od 4,5 metara i najmanji i postavljen na potpuno novu modularna platformu CMA.

Skandinavskog duha ni sada u manjem pakiranju ne nedostaje, sve je tu očekivano jasno, promišljeno, logično i plemenito, no ovom modelu s obzirom na to da su ciljna skupina mladi urbani parovi i žene, ne nedostaje ni šminkerskih detalja i funky pristupa, toliko popularnog kod „gradske raje“ kod izbora novog automobila po vlastitoj mjeri. Razaznaje se to već od izgleda koji njeguje tipično skandinavsko strogo stiliziranje, no vidimo da je za ovu priliku prednjem kraju dodana određena doza istaknutije karakternosti dok je bočna linija sa zadnjim nosačem krova specifično, nešto masivnije izvedena što je najupečatljiviji dizajnerski detalj kakvog su lišeni broj, i dva broja veći modeli XC60 te XC90.

Zvonimir Jurčić

Unutrašnjost, već od otvaranja masivnih vrata nudi poznat skandinavski ambijent i kvalitetu te kokpit s digitalnim TFT 12,3-inčnim zaslonom s instrumentima i velikim 9-inčnim zaslonom u sredini poznato iz većih SUV modela. Za volanom se sjedi sjajno uz uzornu ergonomiju i vrlo jednostavno upravljanje menijima kojima se prolazi na središnjem zaslonu osjetljivom na dodir, dok se na prostranost straga neće žaliti čak ni odrasli putnici. Puno pretinaca za odlaganje, kukica za vrećice, ladice ispod sjedala, bežični punjač za mobitele i vrlo prilagodljiv prtljažnik od 460 litara ne ostavljaju mjesta kritikama po pitanju praktičnosti. U okviru tehnologije, XC40 dolazi s nagrađivanim sustavima sigurnosti, povezivosti i infotainmenta i po tom je potanju novi XC40 jednim od najbolje opremljenih kompaktnih SUV-ova na tržištu.

Zvonimir Jurčić

Funkcije za sigurnost i asistencije vozaču uključuju sustave pilot assist, city safety, sustav za sprječavanje slijetanja s ceste i zaštitu, sustav upozorenja na nadolazeća vozila s podrškom pri kočenju i all around sustav kamera koja pomaže pri manevriranju u uskim prostorima. Uz sve to kupci mogu potpuno personalizirati svoj XC40 od različite boje krova u odnosu na karoseriju, nekoliko paketa dodataka poput R-Design, aluminijske naplatke po želji od 17 do čak 21 cola...

Zvonimir Jurčić

U motornoj ponudi već su sada dostupni dvolitreni turbo dizelaš D4 od 190 KS kakvog smo isprobali u Sloveniji, a koji snažno povuče u svim režimima vožnje. Uparen je s poznatom 8-brzinskom automatikom koja je kod ovog modela dobila elektronsko upravljanje umjesto mehaničkog hoda ručice kroz stupnjeve i koja snagu serijski prenosi na sva četiri kotača. Takav model uz opremu Momentum do registracije stoji 353.800 kuna, dok benzinski model T5 s dvolitrenim turbo motorom od 247 KS, 4x4 pogonom i automatikom uz opremu Momentum do registracije stoji 369.000 kuna.

Zvonimir Jurčić

No uvoznik je za početak prodaje u Hrvatskoj odmah osigurao dva akcijska modela D3 (150 KS) i T3 (156 KS) s prednjim pogonom i ručnim 6-stupanjskim mjenjačem te uvodnom, ali bogatom opremom Kinetic plus poklon pakete Bussiness i Rasvjeta za 261.000 kuna do registracije. Na koncu, Volvo XC40 koji se na tržištu pozicionira uz ugledne šminkerske modele poput Range Rovera Evoque, Minija Countrymana, Audija Q3 te novog Jaguara E-Pace, po svemu viđenom, jasno je kako i mali plemeniti Volvo više nego zaslužuje svoje mjesto u premium klasi kommpaktnih SUV-ova, ali i da je prestižnu titulu Europskog automobila godine 2018. osvojio s punim pravom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:37