ISTRAŽIVANJE

Voze ‘naduvani‘: Legalizacija marihuane dovodi do više prometnih nesreća nego ikad

Ovo bi se moglo objasniti ‘naletom entuzijazma‘ koji prati legalizaciju nekog proizvoda
Godišnji marš marihuane u New Yorku
 Profimedia

Mnoštvo država SAD-a već je legaliziralo marihuanu, a sve je više dokaza koji sugeriraju da to povećava broj prometnih nesreća. Institut za sigurnost na autocestama (IIHS) navodi kako su stope porasta primijećene u Kaliforniji, Koloradu, Nevadi, Oregonu i Washingtonu, tek nakon legalizacije marihuane za rekreacijsko korištenje.

Istraživanje koje je Institut proveo otkriva da su stope ozljeda i smrtnih slučajeva u svim pet država 'skočile u mjesecima nakon ublažavanja zakona o marihuani'. U odnosu na stopu prometnih nesreća prije ublažavanja mjera, države su zabilježile šest posto više prometnih nesreća i četiri posto više smrtnih slučajeva od istih. Međutim, samo je porast stopa nesreća bio statistički značajan.

image
Države u kojima je marihuana legalna (SAD)
Business Insider

Iako su rezultati istraživanja još uvijek neovisni o tome povećava li korištenje marihuane vjerojatnost prometne nesreće, odnosno da sama marihuana nije povezana s prometnim nesrećama, kombiniranje marihuane s alkoholom je. Uz to, studija je pokazala da bi legalizacija mogla potaknuti veći broj ljudi da istovremeno konzumiraju alkohol i marihuanu.

Neke države su čak koristile legalizaciju marihuane kao dio svojih turističkih promocija, što na neki način 'napušene' turiste stavlja za volan. Ovo bi se moglo objasniti 'naletom entuzijazma' koji prati legalizaciju nekog proizvoda, no dobra stvar je što se taj entuzijazam obično smanjuje kako legalizirani proizvod postaje sve uobičajeniji.

image
Porast stope prometnih nesreća u državama s legaliziranom marihuanom
IIHS

Osoba pod utjecajem marihuane ima 'sporije vrijeme reakcije, teže obraća pozornost, teže drži automobil u svojoj traci te čini više pogrešaka ako nešto krene po zlu'. S dobre strane, 'napušeni' vozači će vjerojatnije voziti sporije, manje pretjecati i držati veću udaljenost od vozila ispred sebe.

'Naše najnovije istraživanje jasno pokazuje da legalizacija marihuane za rekreacijsku uporabu doista povećava stopu prometnih nesreća. To je očito nešto što će kreatori politika morati uzeti u obzir kako sve više država kreće u liberalizaciju svojih zakona, iako utjecaj marihuane na rizik od nesreća u prometu ostaje neizvjestan', izjavio je David Harkey, predsjednik Instituta za sigurnost na autocestama.

image
Kupnja marihuane u Seattleu
Profimedia

Rekreacijsko korištenje marihuane za sada je legalno u više od trećini američkih država, a očekuje se da će se taj broj u kraćoj budućnosti povećati. Guverner Connecticuta Ned Lamont uskoro će legalizirati marihuanu, a drugo istraživanje pokazalo je da čak 68 posto odraslih građana SAD-a favorizira legalizaciju. Potrošnja marihuane udvostručila se između 2008. i 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:33