Nimalo pristupačno

Započela prodaja prvog sintetičkog goriva! Kad vidite cijenu za jednu litru smrznut ćete se

Cilj tvrtke je masovna proizvodnja ovog sintetičkog goriva od 2027., kada se očekuje da će litra koštati 3,40 eura - i dalje preskupo

Zero Petroleum sintetičko gorivo

 Zero Petroleum

Ako vam se čini skupih 1,33 eura koliko danas u prosjeku košta benzin ili 1,47 eura za dizel, započela je prodaja prvog sintetičkog goriva koje košta 2800 eura po litri.

Već smo mnogo pisali o sintetičkim gorivima, rješenju na kojem neki proizvođači rade kako bi nastavili proizvoditi automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem nakon 2035. godine, datuma koji je Europska unija nametnula za proizvodnju samo električnih automobila.

image

Zero Petroleum sintetičko gorivo

Zero Petroleum

Jedan od brendova koji je najviše uključen u razvoj e-goriva je Porsche. Naime, nedavno smo vam rekli da je njemačka marka svečano otvorila svoju tvornicu sintetičkih goriva u Čileu, u Punta Arenasu. Ova sintetička goriva, napravljena od vode i ugljičnog dioksida uz pomoć energije vjetra, omogućuju C02 neutralan rad motora s unutarnjim izgaranjem.

image

Zero Petroleum sintetičko gorivo

Zero Petroleum

Međutim, prva tvrtka na svijetu koja je plasirala sintetičko gorivo nije bio Porsche, već Zero Petroleum, tvrtka koju je promovirao Paddy Lowe, inženjer koji je sudjelovao u tehničkom vođenju McLarena i Williamsa u Formuli 1. Ova je tvrtka razvila ugljično neutralno gorivo koje tijekom proizvodnog procesa hvata ugljik iz zraka u količinama većim od svojih emisija.

image

Zero Petroleum sintetičko gorivo

Zero Petroleum

Ovo e-gorivo također se može koristiti u benzinskim i dizelskim motorima bez potrebe za prilagodbom. Postoji samo jedan "mali" problem. Ovo sintetičko gorivo košta 2800 eura po litri. Tvrtka već prodaje svoje e-gorivo u Europi u limenkama od 20 litara po cijeni od 56.600 eura.

Međutim, cilj tvrtke je masovna proizvodnja ovog sintetičkog goriva od 2027., kada se očekuje da će litra koštati 3,40 eura, što je cijena koja je još uvijek puno skuplja od sadašnjeg benzina i dizela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:04