vrlo korisno

Znate li čemu služi ovaj dodatak? Kako jedan mali uređaj može sačuvati živote na cestama

Ovi uređaji koji nisu skupi stvaraju visokofrekventne zvukove koji nisu čujni za ljude

Peppeller za auto

 Amazon

U ovom godišnjem dobu, prometne nesreće s divljim životinjama postaju učestalije, a posljedice mogu biti katastrofalne.

Jedan od ključnih faktora koji doprinose prometnim nesrećama u ovo doba godine su upravo divlje životinje. Posebno su česte na državnim i regionalnim cestama, s brojkom nesreća koje su uključivale divlje životinje se ne smanjuju, naročito u gorskim predjelima.

Najbolji način da se izbjegne sudar s divljinom je prilagoditi brzinu kada primijetite prometne znakove koji upozoravaju na prisutnost divljih životinja. Usto, vožnja s uključenim svjetlima i zimi i ljeti te poduzimanje dodatnih mjera opreza također su ključni savjeti.

I dok neke zemlje u svijetu razvijaju složene sustave za sprječavanje sudara s divljim životinjama, postoji jednostavno rješenje koje svaki vozač može implementirati - reppeller ili ultrazvučni rastjerivač divljih životinja.

image

Životinja na cesti, ilustracija

Profimedia

Reppelleri su mali akustični uređaji postavljeni izvana na vozilo. Kada vozilo doseže određenu brzinu, ovi uređaji stvaraju visokofrekventne zvukove koji nisu čujni za ljude, ali su detektirani od strane divljih životinja.

Ovi uređaji djeluju slično tradicionalnim zviždaljkama i teoretski bi trebali odbiti divlje životinje dalje od cesta. Preporučuje se njihova instalacija, posebno na električnim vozilima, zbog njihove tišine tijekom vožnje, što divlje životinje teže primjećuju.

Važno je pravilno postaviti reppellere na vozilo, najčešće na prednji branik, vanjska ogledala ili poklopac motora, kako bi bili učinkoviti. Njihova cijena nije visoka (do 30 eura), što ih čini pristupačnim dodatkom za većinu vozača.

Iako učinkovitost može varirati ovisno o vrsti životinje i području vožnje, reppelleri za divlje životinje su vrijedan dodatak na cestama s prisutnošću divljih životinja. Mogu se nabaviti putem interneta u trgovinama poput Amazona, ili u specijaliziranim trgovinama, a s obzirom na nisku cijenu, vrijedi ih isprobati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:31