SRNE, JELENI, ZEČEVI

Policija upozorava: U ovoj su županiji česti naleti auta na divljač, budite posebno oprezni!

U većini slučajeva sudar je koban za životinju, tako da službenici mole da se vozi sporije

Ilustracija

 -/Panthermedia/Profimedia

Uslijed čestih naleta automobilom na divljač, uglavnom srne na području Požeško-slavonske županije, tamošnja policija pozvala je vozače na maksimalan oprez zbog pojave životinja na cestama izvan naselja.


Požeško-slavonska policija u četvrtak je priopćila da je na njihovu području u protekloj 2021. godini zabilježeno ukupno 320 naleta vozila na životinje na cesti, a 20 od početka ove godine.


Najveći broj čine naleti vozila na srneću divljač, kojih je lani utvrđeno 219. Zabilježeni su i naleti na divlju svinju (24), na jelena (21), na psa (19), jazavca (13), devet na zeca, po pet naleta na fazane i lisice, po dva na nepoznatu životinju i pticu te jedan nalet na vidru.


Najviše takvih događaja tijekom prošle godine evidentirano je na području u nadležnosti Policijske postaje Požega (141), zatim na području Policijske postaje Pleternica (103), dok je na području Policijske postaje Pakrac zabilježeno 76 naleta vozila na životinje.


Iz policije napominju da je, za razliku od divljih životinja, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje - pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na cesti tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku - prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama odgovoran vlasnik životinje.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, upozoravaju vozače na maksimalan oprez na cestama, pogotovo u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima. Također, upozoravaju na neočekivanu pojavu divljači na cestama izvan naselja, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava na pojavu divljači.


Podsjećaju kako, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, utvrdi li se da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom, vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara za prekršaj.


Također, i vlasnik koji je ostavio životinju bez nadzora na cesti uz odgovornost za nastalu štetu odgovara i za prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 22:09