SUKOB S VLADOM

Najkraća karijera: Alfa Milano nije ni krenula a već je ‘ugašena‘, novi model je Alfa Romeo Junior!

Marka je zbog političkih pritisaka donijela povijesnu odluku i promijenila ime samo nekoliko dana nakon premijere novog modela

Alfa Romeo Milano

Ime novog Alfinog malog SUV-a koji je ujedno i prvi električni Alfa Romeo izazvalo je velike kontroverze. Naizgled logično ime naišlo je na otpor talijanske vlade te ga je Alfa odlučila promijeniti. Od sada se novi automobil više ne zove Milano, već Junior.

Marka je ovom promjenom odgovorila na optužbe talijanskog ministra za gospodarski razvoj Adolfa Ursa. Političar je optužio Stellantis da imenom pokušava prevariti kupce jer automobil proizveden u Poljskoj naziva po talijanskom gradu. Marka je zbog svega ovoga donijela povijesnu odluku i promijenila ime samo nekoliko dana nakon premijere.

image

Alfa Romeo Milano

Alfa Romeo

No zašto je ime Milano uopće bilo problematično? To talijanskom zakonu iz 2003. automobil koji se zove Milano ne može se proizvoditi u Poljskoj. Ovaj zakon uveden da bi se zaštitili talijanski proizvodi od proizvoda čija imena "zvuče talijanski", a koji uopće nisu iz Italije.

image

Alfa Romeo Milano

Alfa Romeo

"Ovaj zakon propisuje da ne možete davati informacije koje dovode u zabludu potrošače. Dakle, auto imena Milano mora biti proizveden u Italiji. U suprotnom, tvrtka daje obmanjujuće indikacije koje nisu dopuštene prema talijanskom zakonu", izjavio je Urso prije nekoliko dana.

Alfa nije čekala na konkretne poteze Vlade zbog kojih bi sve moglo završiti i na sudu te je vrlo brzo popustila. Jučer je sazvana press konferencija na kojoj je riječ uzeo i sam izvršni direktor Jean-Philippe Imparato.

image

Jean-Philippe Imparato

“Alfa Romeo Milano dizajniran je, konstruiran, testiran i odobren u Italiji. Ime je znak povijesne tradicije i kulture Alfa Romea i odabrano je kao posveta gradu u kojem je sve počelo 1910. godine. Ipak, odlučili smo promijeniti ime, iako znamo da na to nismo dužni, jer želimo sačuvati pozitivne emocije koje su naši proizvodi uvijek izazivali i izbjeći bilo kakve polemike”, rekao je Imparato.

image

Alfa Romeo Milano

Alfa Romeo

Šef Alfe također je ironično zahvalio talijanskoj vladi: "Pažnja koju smo dobili za naš novi auto u posljednjih nekoliko dana vrlo je uzbudljiva, jer smo imali neviđen broj posjeta njegovom konfiguratoru, što je uzrokovalo pad web stranice na nekoliko sati".

image

Alfa Romeo Milano

Alfa Romeo

Novi naziv Junior ima povijesno značenje za Alfa Romeo, a bio je i u užem izboru za ovaj novi SUV. To ime već je nosio model GT 1300 Junior predstavljen 1966. godine koji je postao jedna od poznatijih Alfi u povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:41