ROBOTI NAPADAJU?

Pokrenuta inspekcija: Kako je električni auto na izložbi sam krenuo naprijed i ozlijedio petero ljudi

Incident se dogodio na Međunarodnoj izložbi u Nanjingu gdje je SUV Zeekr Extreme Krypton X bio je izložen uz ostala električna vozila

Nesreća na auto salonu u Kini

 YouTube Screenshot

Pet osoba, uključujući jedno dijete, ozlijeđeno je kada ih je udario "odbjegli" električni automobil Zeekr X na salonu automobila u Kini.

Nesreća se dogodila u ožujku, no vijest on njoj se proširila tek sada kada su se na internetu pojavili video zapisi koji su postali viralni.

Incident se dogodio na Međunarodnoj izložbi "vozila novih energija" u Nanjingu gdje je SUV Zeekr Extreme Krypton X bio je izložen uz ostala električna vozila.

Kineski mediji izvijestili su da je električni auto iznenada počeo voziti sam prema naprijed, udarivši u više posjetitelja, pri čemu je dvojici od njih trebala liječnička pomoć.

image

Nesreća na auto salonu u Kini

YouTube Screenshot

Videosnimka snimljena na mjestu događaja i emitirana na kineskim novinskim postajama prikazuj zaustavljen tamno sivi Zeekr koji je očito prije toga već udario u najmanje dva druga automobila prije nego što se zabio u bijelu limuzinu.

image

Zeekr X

Zhejiang Zeekr Intelligent Technology

Na snimci se vidi da je jedna plava limuzina odgurnuta prema promotivnoj pozadini, a bijeli automobil je gurnut na narančasti. Srećom, nitko od petero ljudi koje je "napao" električni automobil nije teže ozlijeđen, a šteta na automobilima minimalna.

image

Nesreća na auto salonu u Kini

Zeekr je nakon ove nesvakidašnje nesreće objavio izjavu na kineskoj društvenoj medijskoj platformi Weibo u kojoj tvrdi da nesreću nije uzrokovao sam automobil, već je za nju kriv nemar osoblja na izložbenom štandu.

Kineski proizvođač tvrdi da pogonski sklopovi električnih vozila nisu bili u ‘izložbenom‘ načinu rada, već su bili parkirani u uobičajenom načinu rada. Iako ključevi nisu bili u autu, očito su bili dovoljno blizu da ga je netko mogao pokrenuti i ubaciti u brzinu nakon čega je automobil krenuo prema naprijed.

image

Nesreća na auto salonu u Kini

YouTube Screenshot

Zeekr tvrdi da nema naznaka da je automobil krenuo naprijed "sam od sebe". Od incidenta koji se dogodio u ožujku, Zeekr je pokrenuo reviziju i inspekciju drugih izložbenih vozila diljem Kine kako bi osigurao da se ništa slično više ne dogodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:17