NAJAVA

Toyota ubrzava elektrifikaciju: I legendarni Hilux dobiva električnu varijantu

Tvrtka je još 2022. predstavila prototip Hiluxa na struju, a sada je otkrila da će električni krenuti u proizvodnju krajem sljedeće godine

Toyota Hilux Revo BEV

 Toyota Media

Za razliku od drugih proizvođača automobila, Toyota je vrlo suzdržana s elektrifikacijom. Predsjednik tvrtke Akio Toyoda je nedavno izjavio kako misli da električna vozila nikada neće premašiti 30 posto tržišnog udjela. Međutim, japanska marka u posljednje vrijeme postupno proširuje svoju liniju električnih automobila, a pravom iznenađenje je najava električnog Hiluxa koji bi se na tržištu trebao naći krajem iduće godine.

image

Toyota Hilux Revo BEV

Toyota Media

Tvrtka je još 2022. predstavila prototip Hiluxa na struju (na slikama), a sada je otkrila da će električni Hilux Revo krenuti u proizvodnju krajem sljedeće godine. To je potvrdio Izvršni potpredsjednik Toyota Motor Asia, Pras Ganesh u ovotjednom intervjuu za Reuters. Potpuno električni pick-up sastavljat će se u Tajlandu gdje pick-up kamioneti čine više od 50 posto ukupne prodaje.

image

Toyota Hilux Revo BEV

Toyota Media

Novi Hilux bez motora s unutarnjim izgaranjem bit će konkurent električnom Isuzu D-Maxu, koji će se također sklapati u toj državi. Toyota napominje da će njen nadolazeći električni pick-up prvenstveno biti namijenjen za Tajland, ali i da se razmatra izvoz na neka tržišta.

image

Toyota Hilux Revo BEV

Toyota Media

Tehničke specifikacije vozila nisu otkrivene tijekom intervjua, ali Toyota je prethodno najavila da je doseg oko 200 kilometara. Konceptni model s baterijom postavljenom u podnicu bio je Hilux s jednostrukom kabinom, pogonom na dva kotača i dugim teretnim prostorom, temeljen na modelu koji se prodaje u Tajlandu.

image

Toyota Hilux Revo BEV

Toyota Media

Izvršni potpredsjednik Toyote Motor Asia, Pras Ganesh, rekao je za Reuters da težina predstavlja problem: "Što veći doseg želimo, to više baterije moramo ugraditi na auto, što znači da masa vozila također postaje značajno veća, a nosivost manja. "

Toyota će električni Hilux bazirati na aktualnoj generaciji Hiluxa iako je ona stara već gotovo deset godina. To bi moglo značiti da će se postojeći model zadržati još nekoliko godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 14:02