MUDROST S TIKTOKA?

Trik ili opasna glupost? Može li mokra krpa na priključku zaista ubrzati punjenje Tesle?

Ova pojava je sve raširenija, a nazvana je "trik s mokrim ručnikom". Princip je vrlo jednostavan, ručnik ili krpa hlade senzor

Tesla Supercharger

 Getty Images via AFP

Značajan probleme električnih vozila je i brzina punjenja koja se mijenja s vremenskim prilikama. Osim kada je vrlo hladno, električni auti mogu imati problema s punjenjem i kada je vruće jer se na mnogim brzim punjačima snaga punjenja smanjuje zbog visokih temperatura.

Neki vlasnici Tesle sada tvrde da su pronašli rješenje za ovaj problem te otkrili kako prevariti Teslin Supercharger da ubrza punjenje.

image

Tesla Supercharger

Getty Images via AFP

Ova pojava je sve raširenija, a nazvana je "trik s mokrim ručnikom". Princip je vrlo jednostavan, ako je priključak za punjenje prevruć, zagovornici ovoga trika tvrde da ga je dovoljno samo ohladiti kako bi se povećala brzina punjenja.

Za to može poslužiti mokra krpa ili ručnik koje treba samo staviti na priključak što će ga ohladiti. Iako se na prvi pogled i ovo čini kao još jedna "glupost" s društvenih mreža, renomirani internetski magazin InsideEVs tvrdi da ovaj trik zaista funkcionira na Tesla Supercharger postajama.

Naime, Superchargeri zaista nadziru temperaturu kabela za punjenje i po potrebi smanjuju snagu punjenja radi sigurnosti i dugovječnosti samog punjača.

No kada su kablovi izloženi jakom suncu Superchargeri mogu prerano smanjiti brzinu punjenja, osobito na starijim stanicama za punjenje. Kako bi ih ohladili, ljudi ih pokrivaju mokrim ručnicima.

Trik navodno nabolje funkcionira na starijim V2 Superchargerima koje imaju kabele bez sustava za hlađenje. Kod njih izloženost suncu može dovoljno zagrijati priključke da aktivira senzor koji usporava punjenje kako bi se zadržale sigurne radne temperature.

No mokar ručnik ili krpa mogu dovoljno ohladiti priključak da se brzina punjenja ponovo poveća.

InsideEVs je iznio nekoliko primjera da mokra krpa funkcionira. U jednom je V2 Supercharger prešao sa 60 kW na 95 kW nakon ovog trika, još jedan vlasnik Tesle doživio je skok na 119 kW s 58 kW. Valja napomenuti da se čini da trik s ručnikom ne funkcionira na novijim V3 Superchargerima, osim ako ne punite Cybertruck.

Ako mislite da je ovaj savjet prilično glup jer voda i struja obično ne idu zajedno moramo naglasiti da su punjači električnih vozila proizvedeni za sigurnu upotrebu po kiši.

Stoga teoretski vlažan ručnik ili krpa na priključku kabela za punjenje ne bi trebali stvarati probleme. No s druge strane, teoretski još uvijek postoji opasnost od pregrijavanja kabela, jer ohlađeni priključak (u kojem je senzor) ne znači i da je sam kabel za punjenje hladan.

Sama vozila također imaju sigurnosne sustave za usporavanje ili zaustavljanje punjenja pa opasnosti od oštećenja baterije ne bi trebalo biti. No, kao i kod svih trikova ovakve vrste moramo naglasiti, koliko god se činili dobri, koristite ih na vlastitu odgovornost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 14:34