KAKVE ZVJERI!

Dorađena Tuatara: Verzija Striker dobila aero paket, a beskompromisni Agressor više snage

SSC će proizvesti 100 standardnih Tuatara, 100 cestovno-legalnih Strikera i samo 10 "track-only" Agressora
SSC Tuatara Striker
 SSC

Američki proizvođač automobila SSC prošle je godine iznenadio svojim hiperautomobilom Tuatarom, koja je s brzinom od 532 km/h oborila Chironov svjetski rekord, no izgleda da projekt još uvijek nije doveden kraju, jer je ovaj tjedan SSC predstavio dvije nadograđene verzije svog hiperautomobila.

image
SSC Tuatara
SSC

Naime, standardna Tuatara, kojoj se ispod poklopca nalazi 5,9-litreni V8 s dva turbopunjača od 1750 KS, sposobna postići 387 km/h u petoj brzini pri 7000 okretaja, nakon čega su dostupne još dvije brzine i granica od 8000 o/min. Prošle godine je u utrci ubrzanja odnijela pobjedu protiv Bugattija Veyrona Super Sport, a dovoljno je reći kako se 'nije ni oznojila'.

image
SSC Tuatara Striker
SSC

Prva nadograđena verzija, Tuatara Striker, dobila je aerodinamička poboljšanja koja značajno povećavaju potisnu silu. Preciznije, SSC navodi kako je ona povećana za faktor tri, proizvodeći 500 kilograma za čitav automobil na brzini od 260 km/h.

image
SSC Tuatara Striker
SSC

Glavnu ulogu u tome ima novo aktivno masivno stražnje krilo, koje surađuje s vertikalnim stabilizatorom i osvježenim difuzorom. I prednji kraj je dobio pažnje – paket uključuje veći prednji razdjelnik i usmjeravajuća krila na prednjem braniku. Sve u svemu, SSC navodi kako 'aerodinamične nadogradnje uravnotežuju dodatni potisak na 45,4% sprijeda i 54,6% straga'. U kabini Strikera može se pronaći više karbonskih vlakana i alcantare.

image
SSC Tuatara Striker
SSC

Snaga Tuatare Strikera ostaje netaknuta na 1750 KS, no ovdje u priču dolazi Agressor izvedba, koja će zbog nadogradnji proizvoditi vrtoglavih 2232 KS (1641 kW). Osim toga, Agressor također dobiva Strikerov tretman, no nažalost, ostaje kao track-only izvedba. SSC ga je opisao 'beskrajno prilagdljivim', no što to točno znači, nije objašnjeno. Poznato je samo da je ispušni zvuk podesiv.

image
SSC Tuatara Agressor
SSC

Proizvodnja će biti veoma ograničena, što je za očekivati. SSC će proizvesti 100 standardnih Tuatara, 100 cestovno-legalnih Strikera i samo 10 track-only Agressora. Što se tiče cijene, informacije se ne nude, iako sumnjamo da zainteresiranu publiku uopće broj brine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:28