‘ALTERNATIVNO GORIVO‘

I to smo dočekali: Bertone je predstavio svoj hiperautomobil snage 1100 KS s pogonom na smeće!

Zanimljivo, Bertone tvrdi da će GB110 biti prvi automobil visokih performansi koji će kao gorivo koristiti plastični otpad

Bertone GB110

 Gruppo Bertone

I ove godine okupljanje Top Marques Monaco je privuklo sve vrste ludih kreacija i nevjerojatno brzih superautomobila, a jedan od njih je bio novi Bertone hiperautomobil GB110. Automobil je prvi put prikazan na renderima krajem 2022., a u Monte Carlu je prvi puta prikazan uživo.

image

Bertone GB110

Gruppo Bertone

Bertone je bila jedna od najpoznatijih dizajnerskih kuća za automobile, ali je propala 2014. godine. Uskrsnula su je dvojica braće Mauro i Jean-Franck Ricci, 2022. godine kada je tvrtka obilježila 110 godina od osnutka. Upravo povodom te obljetnice napravljen je i GB110.

image

Bertone GB110

Gruppo Bertone

Karoserija GB110 se dosta razlikuje od ostalih hiperautomobila i superautomobila na tržištu. Njegov prednji kraj posebno je intrigantan jer ima par tankih prednjih svjetala i uzak otvor koji se proteže između njih te malo uzdiže haubu iznad prednjeg odbojnika.

image

Bertone GB110

Gruppo Bertone

Iz Bertonea su ranije priznali da se GB110 temelji na šasiji postojećeg automobila, ali nije precizirao o kojem se automobilu radi. Nagađalo se da je riječ o Lamborghiniju Huracanu, jedna od osnova za ovu pretpostavku je i činjenica da ga pokreće 5,2-litreni V10 motor, kao i Huracan. On je u Bertoneu nadopunjen parom turbopunjača, što rezultira izlaznom snagom od 1100 KS i 1100 Nm okretnog momenta. Snaga se prenosi sedmerostupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom na sva četiri kotača.

image

Bertone GB110

Gruppo Bertone

Zanimljivo, Bertone tvrdi da će GB110 biti prvi automobil visokih performansi koji će kao gorivo koristiti plastični otpad. U suradnji sa Select Fuelom, tvrtka je razvila patentiranu tehnologiju za pretvaranje polikarbonatnih materijala u gorivo.

“Vjerujemo da rješavanje problema onečišćenja zahtijeva različita rješenja koja koriste različite tehnologije. Plastični otpad se mora tretirati kao vrijedan resurs. Kroz naše partnerstvo sa Select Fuelom, pretvaramo otpad natrag u njegov izvorni oblik,” rekao je Jean-Franck Ricci, izvršni direktor Bertonea.

image

Bertone GB110

Gruppo Bertone

Bertone tvrdi da GB110 može ubrzati od 0 do 100 km/h za 2,79 sekundi, 0 do 200 km/h za 6,79 sekundi, te postiže 300 km/h za samo 14 sekundi. Najveća brzina je veća od 380 km/h.

Unutrašnjost automobila nadopunjuje agresivni dizajn eksterijera s minimalističkom estetikom. Ima digitalnu ploču s instrumentima, upravljač s ravnim dnom i veliku središnju konzolu između sjedala koja razdvaja vozača i suvozača. Integriran je mali infotainment zaslon, s nizom tipki s obje strane upravljača.

image

Bertone GB110

Gruppo Bertone

Cijene nisu objavljene, no najavljeno je da će biti proizvedena samo 33 primjerka GB110.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 21:03